Dalić je zaboravio hrvatskog kralja skandala. Sad rastura u hit-klubu Serie A

Foto: EPA

LECCE je hit-klub u talijanskoj Serie A ove sezone. U posljednjem kolu su prvi put izgubili ove sezone i to na gostovanju kod Juventusa s 1:0. Dotad su u pet utakmica upisali tri pobjede i dva remija, što im je dovoljno za šesto mjesto na tablici i isti broj bodova koliko imaju i aktualni prvak Napoli te Fiorentina.

Svoj uspjeh Lecce gradi na obrani pa je dosad primilo samo pet golova. Po tom kriteriju su treća najbolja ekipa lige. Manje golova od njih primio je samo Inter (3) i Bologna (4). Jedan od najvažnijih igrača kluba je u tom pogledu povremeni hrvatski reprezentativac Marin Pongračić.

Karijera oživljena u Italiji

Po nekoliko statističkih podataka Pongračić je među najboljim stoperima lige, a posebno po broju očišćenih opasnih situacija te onih kategorija koje se odnose na izgradnju igre - prije svega duge lopte.

Po utakmici ima 47 dodavanja te čak pet dugih lopti koje pogađa s preko 85% točnosti, što su elitne brojke. Navijači ga hvale na društvenim mrežama, što nije ni čudno jer je u dvije utakmice ove sezone bio najbolje ocijenjeni igrač svoje ekipe.

Otpisan u Njemačkoj

Pongračiću je danas 26 godina, a čitavu svoju dosadašnju seniorsku karijeru odradio je u Austriji i Njemačkoj. Igrao je za Ingolstadt i Munchen 1860 prije nego što je prešao u Red Bull Salzburg gdje je doživio puno afirmaciju.

Od tamo je u siječnju 2019. godine prodan u Wolfsburg za devet milijuna eura. Nakon dobrog starta, koji mu je priskrbio i poziv Zlatka Dalića, dobio je mononukleozu te je ubrzo pao u drugi plan. Nakon godinu i pol dana, bilo je vrijeme za idući korak.

On je bio ogroman jer ga je Wolfsburg poslao na posudbu u Borussiju Dortmund, a Pongračić je u sezoni 2021./22. zaigrao u 17 prvenstvenih utakmica te pet susreta u Ligi prvaka. U Njemačkoj su ga gotovo svi tamošnji mediji prozvali kraljem skandala.

Najprije je kao posuđeni igrač Wolfsburga kritizirao svoj kluba pa se odbio ispričati, zbog čega ga je Niko Kovač, tadašnji trener njemačkih Vukova, udaljio iz momčadi. Prema navodima Kickera, Pongračić je tužio Wolfsburg jer mu klub nije isplatio 250 tisuća eura premija za ulazak u Ligu prvaka.

Iz kluba su odgovorili protutužbom i zahtijevali 85.000 eura jer je Pongračić pogrdno govorio o treneru Marku van Bommelu, a što se isplate premije tiče, tvrde da je on bio posuđen tako da je Borussia Dortmund prihvatila isplatu njegovih primanja pa mu time Wolfsburg nije dužan isplatiti premiju.

Dalić ga zvao pet puta pa zaboravio

Pongračić je u Njemačkoj zaslužio i Dalićevu pažnju pa je debitirao za reprezentaciju 11. studenoga 2020. godine u prijateljskoj utakmici protiv Turske, a tri dana kasnije startao je u susretu Lige nacija koju je Hrvatska izgubila 2:1.

Bio je pozvan i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prošle godine, ali je utakmice protiv Slovačke i Cipra prosjedio na klupi, dok je dobio šansu na prijateljskom turniru u Kataru uoči turnira. Zadnji poziv i utakmica za reprezentaciju bio mu je na startu Lige nacija.

Tada je Austrija deklasirala Hrvatsku u Gradskom vrtu s 3:0, a Pongračić više nije bio pozvan u nacionalnu vrstu. Dejan Lovren se oprostio, a Domagoj Vida će vjerojatno igrati najkasnije do Eura iduće godine. To znači da će se otvoriti barem jedna stoperska pozicija, a Pongračić je istaknuo jaku kandidaturu da to mjesto pripadne njemu.

Pročitajte više