tenis

Dan kad je Federer debitirao na GS-u: Uzeo je prvi set, a onda se legenda uozbiljila

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIO je 25. svibnja 1999. kad se anonimni švicarski tinejdžer pojavio u glavnom ždrijebu jednog GS turnira. Na današnji dan prije 21 godinu za mnoge najveći tenisač svih vremena, legendarni Roger Federer, prvi put u karijeri zaigrao je na jednom od četiri najjača svjetska turnira.

Bio je to Roland Garros, a švicarsko čudo od djeteta dobilo je pozivnicu organizatora.

Ždrijeb mu nije bio naklonjen pa je u prvom kolu za protivnika dobio trećeg nositelja i u to vrijeme jednog od najboljih igrača svijeta, čuvenog Australca Patricka Raftera.

Federer je počeo odlično, uzeo je prvi set sa 7:5, ali na kraju više nije imao snage protiv sjajnog Australca. Rafter se u nastavku meča uozbiljio i Federer je u preostala tri seta osvojio samo pet gemova. Meč je završio 5:7, 6:3, 6:0, 6:2 za Raftera.

Turnir je osvojio Andre Agassi, koji je u finalu slavio protiv Ukrajinca Andrija Medvjedeva.

Već iduće godine Federer je dogurao do četvrtog kola Roland Garrosa, a godinu kasnije i do svog prvog četvrtfinala. Tada je nastupila rijetko viđena dominacija u svijetu tenisa, ali Švicarac je morao čekati sve do 2009. da osvoji svoj jedini Roland Garros i kompletira sva četiri GS-a.

Federer je u karijeri osvojio rekordnih 20 Grand Slam naslova, čak osam na travi Wimbledona. Osvojio je 103 ATP turnira te upisao 1242 pobjede.

Pročitajte više