Dan kad je jedan hrvatski klub posljednji put izborio proljeće u Europi

Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije točno 20 godina odigrana je utakmica koja je zlatnim slovima upisana u povijest varaždinskog sporta.

Varteks je 5. studenog 1998. godine u uzvratu drugog kola Kupa pobjednika kupova pobijedio Heerenveen 4:2 i prezimio u Europi čime je i do danas ostao posljednji hrvatski klub koji je izborio europsko proljeće.

Bila je to posljednja godina kad su europski klubovi igrali tri natjecanja - Ligu prvaka, Kup UEFA i Kup pobjednika kupova. Već sljedeće sezone KPK je ugašen, a Lazio predvođen Bokšićem ostat će zapisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu s 2:1 pobijedili Mallorcu golovima Nedveda i Vierija. Za Španjolce je počasni gol zabio Dani.

Jedan od razloga zbog čega je UEFA odlučila ugasiti KPK i spojiti ga s Kupom UEFA bila je preslaba konkurencija te mali broj klubova koji su participirali u natjecanju. Od sva tri europska kupa daleko najlakše je bilo u KPK-u, a Varaždinci su do povijesnog rezultata došli upravo zbog idealnog ždrijeba i formata natjecanja.

Naime, do četvrtfinala, odnosno europskog proljeća, trebalo je proći samo dva kola, a Varteks je imao sreću da je u prvoj rundi izvukao slovenski Rudar iz Velenja. S dva puta po 1:0 Varteks je prošao u drugo kolo gdje ga je čekao nizozemski Heerenveen. Nezgodan rival, ali ni po čemu jača i bolja momčad od Varaždinaca. U prvom susretu u Nizozemskoj domaćin je slavio 2:1, a taj je rezultat Varaždincima davao nadu da na domaćem terenu uz podršku navijača mogu doći do potrebnog trijumfa i prolaska među osam najboljih.

Utakmica se igrala u ranom terminu, od 14 popodne. Dan je bio izuzetno hladan, no šest tisuća gledatelja napravilo je fantastičnu atmosferu. Varteks je odmah krenuo po gol koji bi ga vodio dalje, napadao je, tražio pogodak, ali gosti su prvi poveli. U 18. minuti tribine je utišao Radoslav Samardžić koji je asistenciju De Vissera pretvorio u pogodak. U nastavku je Varteks pokušao izjednačiti, no bezuspješno. Dražen Besek koji je te jeseni bio igrač-trener, tri minute prije odmora zamijenio je sam sebe i uveo Belog te se koncentrirao na trenersku zadaću.

U 67. minuti Varteks je izjednačio. Hrman je ubacio i Mumlek je glavom loptu pospremio u mrežu. Stadion je eruptirao, a varteksovci su krenuli po izjednačenje. Ono je stiglo u 82. minuti kada je Mužek opalio s 18 metara i pogodio gradu, odbijenu loptu Karić je prebacio preko vratara Vonka, a Kamberović je bio brži i spretniji od stopera gostiju i glavom gurnuo loptu u mrežu za 2:1.

Pobjednik se na kraju morao tražiti u produžecima. U osmoj minuti prvog produžetka Hrman je pucao s lijeve strane, a na loptu je uklizao Kamberović i zabio za 3:1. U 114. minuti, ponovno muk na tribinama. De Visser je pucao s tridesetak metara, a vratar Solomun poskliznuo se u ključnom trenutku i lopta je završila u mreži.

''S obzirom na to da je teren bio vrlo težak i blatnjav, noga mi je ostala ukopana i lopta je završila u mreži. Svi pamte taj pogodak, no spašavao sam kasnije vrata u situaciji jedan na jedan'', pričao je kasnije Ivica Solomun, tadašnji vratar Varteksa.

Ipak, Varteks se nije predavao. Varaždinci su krenuli na sve ili ništa i to im se isplatilo tri minute prije kraja. Jedna je lopta stigla pred vrata Nizozemaca, do nje je prvi došao Balajić koji je pucao u gužvi, a na odbijanac je natrčao Mumlek i pogodio za 4:2 i neviđeno slavlje u Varaždinu.

''Lijepo se prisjetiti te utakmice, napravili smo ogromnu stvar. Imali smo vrlo kvalitetnu ekipu i lakše nam je bilo igrati europske utakmice nego utakmice u HNL-u. Tada su u hrvatskom nogometu vladali nogometni lokalni šerifi pa nikad nisi znao tko će te gdje zakinuti'', rekao je Solomun.

Varteks je izborio četvrtfinale, a tamo ga je čekala snažna Mallorca s najmoćnijim sastavom u svojoj povijesti. Carlos Roa, Lauren, Vicente Engonga, Ariel Ibagaza, Veljko Paunović, Dani Garcia, Albert Luque i Paco Soler bili su prejaka prepreka za hrabri Varteks, koji se i tom dvomeču nije osramotio. Štoviše. U prvom dvoboju u Varaždinu bilo je 0:0, a u uzvratu su Španjolci slavili 3:1. Mallorca je u polufinalu izbacila Chelsea, a pala je tek u završnom meču protiv Lazija.

Pročitajte više