Dan kad je svijet upoznao Hrvatsku, buduću svjetsku nogometnu silu

Foto: Screenshot HRT

HRVATSKA reprezentacija na današnji datum 1990. godine odigrala je svoju prvu utakmicu u novijoj povijesti. Suparnik igračima koje je s izborničke pozicije vodio Dražan Jerković bila je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a Hrvatska je tu utakmicu pobijedila 2:1.

"Činjenice kažu da je hrvatska nogometna reprezentacija tog dana protiv Sjedinjenih Američkih Država odigrala prvu utakmicu u novijoj povijesti, a zapravo nagovijestila bogatstvo rezultata Vatrenih koji će u godinama što su uslijedile ponosno pronositi slavu 'male zemlje za velika nogometna dostignuća'", piše Hrvatski nogometni savez uz podsjetnik na dan kad je ispisana povijest.

Zabili Asanović i Cvjetković

Za Hrvatsku su tog dana zaigrali: Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić, odnosno Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović, koji su ušli s klupe.

"Prvi, povijesni pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, četiri minute poslije mrežu američke reprezentacije zatresao je i Ivan Cvjetković, Dayak je u 80. minuti postigao jedini gol za SAD.

Dva mjeseca poslije premijerne utakmice s SAD-om Hrvatska je odigrala prijateljsku utakmicu s Rumunjskom u Rijeci i pobijedila 2:0 pogocima Zlatka Kranjčara i Srećka Bogdana, koji se priključio momčadi, baš kao i Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Jarni, Igor Štimac, Nikola Jurčević i Robert Rubčić", podsjeća HNS.

Od povijesnog dana prošle su 33 godine. Hrvatska je u međuvremenu osvojila dvije brončane medalje i jednu srebrnu medalju na svjetskim prvenstvima i postala priznata .svjetska nogometna sila.

Pročitajte više