LIGE PETICE

Dani Olmo je danas jedan od najvrjednijih nogometaša na svijetu

Foto: EPA

MEĐUNARODNI centar za sportske studije (CIES) objavio je istraživanje u kojem je rangirao igrače prema njihovoj trenutnoj vrijednosti za klub u kojem igraju, odnosno poredao ih prema postotku ukupne vrijednosti mogućih transfera svakog kluba na današnjem tržištu.

Švicarski nogometni opservatorij pri ovakvim procjenama korist niz kriterija kojima formira vrijednost pojedinaca, među kojima su njihova dob, duljina ugovora, reprezentativni status, izvedbe... U aktualnom trenutku dvojica najvrednijih za svoje klubove su Marcus Rashford (Manchester United) i Erling Haland (Borussia Dortmund).

Vrijednost njihovih eventualnih transfera dosegla bi iznos između 150 i 200 milijuna eura, što iznosi oko 15 posto cijelog Manchester Uniteda te 21.5 posto onog što Borussia Dortmund može dobiti prodajom svojih igrača. Odmah do njih nalaze se četvorica igrača s procjenom od 120 do 150 milijuna eura u mogućim transferima. Oni su Joao Felix (Atletico Madrid), Phil Foden (Manchester City), Kylian Mbappe (PSG) te Bukayo Saka (Arsenal).

Visoko na toj listi nalazi se i bivši igrač Dinama, sad španjolski reprezentativac i član RB Leipziga Dani Olmo s procjenom između 70 i 90 milijuna eura, što je 12.5 posto udjela u mogućim transferima RB Leipziga.

Na listi su i trojica hrvatskih nogometaša kao najvrjedniji eksponati svojih klubova. Mario Pašalić (Atalanta, 10.9 posto) te Josip Brekalo (Wolfsburg, 12.1 posto) s cijenom od 30 do 40 milijuna eura i Martin Erlić (Spezia, 14.2 posto) s procjenom od sedam do 10 milijuna eura.

Pročitajte više