SP 2022.

De Rossi i Van der Vaart odlučuju o sudbini hrvatske reprezentacije

Foto: Getty Images

U PONEDJELJAK u 18 sati u Zürichu se održava ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Fifa je objavila da će na ždrijebu sudjelovati dvije nedavno umirovljene legende, Talijan Daniele De Rossi i Nizozemac Rafael van der Vaart.

Hrvatska je smještena u prvu jakosnu skupini s Belgijom, Francuskom, Engleskom, Portugalom, Španjolskom, Italijom, Danskom, Njemačkom i Nizozemskom, što znači da se ni s jednom od tih reprezentacija neće sastati u ovim kvalifikacijama.

Embed from Getty Images

Ždrijeb će voditi Fifin direktor natjecanja Jaime Yarza, a De Rossi i Van der Vaart će mu pomagati. Momčadi će biti razmještene u 10 skupina, od kojih će pola imati šest, a pola pet sudionika. Na SP će se direktno plasirati pobjednici skupina, a tri preostala putnika u Katar Europa će dobiti kroz dodatne kvalifikacije.

De Rossi je s Italijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj, a sudjelovao je i na mundijalima 2010. i 2014. godine. Za reprezentaciju je odigrao 117 utakmica, a skoro cijelu klupsku karijeru proveo je u Romi, prije nego što je na kraju ostvario davni san i zaigrao za argentinske Boca Juniorse, u kojima se ove godine umirovio.

Van der Vaart je u 109 nastupa za Nizozemsku uklopio i one sa Svjetskog prvenstva 2006. te 2010., kad je s njom došao sve do finala. Među klubovima za koje je igrao ističu se Ajax, HSV, Real Madrid, Tottenham i Betis.

"San svakog nogometaša je zaigrati na Svjetskom prvenstvu i podignuti taj trofej. U ponedjeljak će taj san postati malo stvarniji jer će 55 europskih reprezentacija saznati svoju sudbinu na putu za SP 2022.", rekao je De Rossi.

Embed from Getty Images

"Mislim da će kvalifikacije za Katar biti teške jer smo posljednjih godina vidjeli da je razlika između tih momčadi sve manja", dodao je.

"Veselim se praćenju uzbudljive utrke za 13 europskih mjesta na Svjetskom prvenstvu. Iz vlastitog iskustva znam što znači kad se počne oblikovati najveće natjecanje u svijetu nogometa. SP uvijek nudi nešto drugo. Predstavljaš svoju zemlju i osjećaš se kao da te cijeli svijet gleda. Sve što želiš je upisati svoje ime u povijesne knjige", rekao je Van der Vaart.

Pročitajte više