hnl europa

Debakl Hrvatske. Srbija nam je nedostižna, a ruše nas Grčka, Cipar, Češka i Turska

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SAN o dva hrvatska kluba u Ligi prvaka i pola HNL-a u europskim kupovima trajao je onoliko dugo koliko je Dinamo sam mogao vući sve ostale klubove koji ispadaju rano u pretkolima.

HNL je previsoko letio na krilima svog jedinog europski relevantnog kluba

Kada je Dinamo izdušio, a to se upravo dogodilo očajnom igrom i porazom kod Rapida u trećem kolu skupine Europa lige, zbog čega mu već na proljeće prijeti pretkolo s gigantima ili pad u treću europsku klasu, hrvatski klupski nogomet i njena liga spušteni su ili vraćeni u svoje realne okvire.

HNL se spušta u društvo Danske i Švedske, ali i Makedonije i Malte

Oni su u kontinentalnom pogledu jako široki. Na UEFA-inoj tablici nacionalnih koeficijenata protežu se od 16. mjesta, na kojem je trenutno Grčka, pa sve do 50., koje drži Wales. 

Lige iz svih tih država dobivaju po četiri mjesta u eurokupovima, i to tako da im prvak ide u prvo pretkolo Lige prvaka, a tri preostala kluba u razne faze trećerazredne Konferencijske lige.

Hrvatska drži mjesto koje želi pola Europe, ali neće još dugo

Hrvatska s koeficijentom 24.900, doduše, još uvijek, zahvaljujući Dinamu, drži 15. mjesto na tablici europskih liga. To je mjesto najveća želja svih liga i klubova srednje europske klase jer im od sezone 2023./24. donosi Europu za čak pet klubova, i to tako da dva idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, jedan u Europa ligu, a dva u Konferencijsku ligu.

Međutim, na polovici jesenskog dijela europske sezone, točnije grupnih faza kontinentalnih kupova, jasno je da je Dinamo u velikom padu te da ne može sam Hrvatskoj zadržati 15. mjesto s minimalnom prednošću i pod naletima po dva grčka i ciparska ili tri češka i turska kluba.

Srbija je nedostižna Hrvatskoj. Napada izravan plasman u Ligu prvaka, a već ima dva kluba u pretkolima LP-a

Prije tri tjedna pisali smo da je Srbija pobjegla Hrvatskoj te da Dinamo ne može sam protiv Zvezde i Partizana, i to nakon što je Dinamo pobijedio Genk. 

Sada, dok naveliko razmišlja o 11. mjestu na ljestvici europskih koeficijenta, koje donosi izravan plasman nacionalnog prvaka u skupinu Lige prvaka te ukupno pet europskih mjesta, a gotovo i matematički je osigurala ostanak među 15 najboljih, Srbija je postala nedostižna Hrvatskoj.

Pitanje je dana kada će usamljeni Dinamo pasti pod naletima daleko brojnijih rivala

Ona, pak, nema nikakve šanse zadržati glasovito 15. mjesto jer Dinamo samo 0.200 bodova prednosti ispred prvog pratitelja brani sam, dok ga Grci napadaju minimalno udaljeni i s dva kluba. Jako blizu je i Cipar, od Hrvatske udaljen 0.275 bodova i s također dva kluba. Češka (24.600) i Turska (24.500) su samo malo dalje od Hrvatske, ali su im u Europi ostala čak po tri kluba.

Tako da je pad Hrvatske ispod crte i s toliko željenog 15. mjesta u Europi samo pitanje dana. 

Pročitajte više