EUROPA LIGA

Dejan Stanković za Index otkriva kako je nakon deset minuta postao Mourinhov vojnik

Foto: Reuters

DINAMO u četvrtak od 21 sat u Londonu igra jednu od najvećih utakmica u novijoj povijesti zagrebačkog kluba. Protivnik je Tottenham, kultni klub koji i danas za navijače s Otoka pripada elitnom krugu nazvanom ''Big Five'' engleskog nogometa. Manchester United, Liverpool, Arsenal, Everton i Tottenham. Oni su velika petorka.

Tottenham nije trofejni klub poput Liverpoola ili Uniteda, daleko od toga, Chelsea i City također imaju puno više pokala u svojim riznicama, ali postoji razlog zbog čega ''židovski'' klub, kako ga zovu, pripada engleskoj kremi. Razlog je Europa.

''Ako nas nema u Europi, onda nas nema. Ne postojimo. Zapamtite to.'' Tu je rečenicu godinama ponavljao svojim igračima mitski Bill Nicholson, čovjek koji je sjedio na klupi Spursa u njihovom zlatnom periodu od 1958. do 1974. Tottenham je bio prvi otočki klub koji je uzeo jedan europski trofej. Sada novi europski trofej love s Joseom Mourinhom, čovjekom koji je dosad dva puta igrao Europa ligu i dva puta je osvojio.

S Interom je osvojio tripletu i ispisao povijest

Mourinho je već odavno probio gabarite nogometa i možemo reći da je pop-ikona i kulturološki fenomen. S Portom je 2003. uzeo Kup Uefa, a godinu dana kasnije i Ligu prvaka. Bila je to senzacija koja ga je lansirala među zvijezde. Kad je Roman Abramovič kupio Chelsea, želio je samo njega. Jer je Portugalac bio garancija i za trofeje, ali i za spektakl, što je klubu sa Stamford Bridgea u to vrijeme bilo neophodno kako bi se nametnuli kao nova nogometna sila. To se i dogodilo.

Ipak, kruna Mourinhove karijere i njegovo životno djelo bio je Inter. Portugalac je stigao u Milano u ljeto 2008., a već iduće sezone ostvarili su se snovi svih navijača Intera. U finalu Lige prvaka Bayern nije imao šanse, bila je to od početka jednosmjerna ulica, ali finale prije finala i bez ikakve dvojbe najveća pobjeda u karijeri karizmatičnog Portugalca bila je Barcelona u polufinalu. Kod Mourinha najviše impresionira činjenica da su ga igrači, a sve redom ikone i legende, slijepo pratili i vjerovali mu te, po mnogima, igrali i iznad svojih mogućnosti. 

Stanković ne može dovoljno nahvaliti Mourinha

Da je tome tako, potvrdio nam je Dejan Stanković, u to doba jedan od nositelja igre Intera, a danas trener Crvene zvezde. Stanković nam nije želio komentirati susret između Dinama i Tottenhama. Rekao nam je kako smatra da ne bi bilo u redu paušalno davati opservacije o dvomeču u koji nije posebno upućen, ali u tih par minuta što smo s njim razgovarali rado nam je pristao objasniti kakav je Mourinho trener i zašto je za svoje igrače bio bog.

''Mourinho je veliki trener, genijalac. Poseban je u svakom smislu. Zato i nosi taj nadimak. Nije to bez razloga. Imao je ogroman utjecaj na moju karijeru. U Inter je stigao u trenutku kad sam mislio da sam dao sve u nogometu i kad sam planirao završiti karijeru. Bio sam na izlaznim vratima Intera. Čim je došao, odmah me pozvao na stranu. Rekao mi je da ne dolazi u obzir da odem bilo kuda i da sam njegova oklada", rekao nam je Stanković pa dodao:

"Pusti što novinari pišu, ti ćeš biti moja desna ruka", rekao mi je u prvom našem razgovoru. Sastanak je trajao manje od deset minuta. To najviše govori kakav je bio psiholog. Kod njega sam dobio još 30 posto kao igrač i 30 posto kao čovjek. S njim smo napisali povijesti Intera. Uzeli smo trostruku krunu. Jose me naučio puno i o nogometu i o životu i zauvijek ćemo imati fantastičan odnos pun uzajamne ljubavi, poštovanja i povjerenja."

 

Pročitajte više