Delije spektakularno očitale lekciju UEFA-i zbog priznanja Kosova: Preko tribina razvukli njen statut

Foto: Twitter

NAVIJAČI Crvene zvezde su pred početak uzvrata 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka između njihiovog kluba i Ludogoreca (2:4), razvili koreografiju preko sve četiri tribine beogradske Marakane.

To je bio nastavak njihovog rata s Uefom oko njenog priznanja bivše srpske pokrajine, sa čijim gubitkom se Srbi nikako ne mogu pomiriti.

Stadion "Rajko Mitić" okićen je bojama kluba, osim na središnjem dijelu sjeverne, navijačke tribine, gdje je na albanski crno-crnoj podlozi, na engleskom jeziku ispisano: "Član UEFA je nogometna asocijacija iz Evrope koja su Ujedinjeni narodi priznali i prihvatili kao neovisnu državu i koja je primljena kao nogometna organizacija svoje zemlje".

Ovo citiranje Statuta Uefe jasna je poruka Nyonu, koji je puštanjem Kosova da igra službene utakmice, prekršio vlastiti Statut, jer je Uefa za svog novog člana priznala nogometni savez, kako Srbi kažu, "samoproglašene" Republike Kosovo.
 
Nisu navijački srpskog prvaka zaboravili ni druge susjede, konkretno Bugare, sa čijim prvakom su igrali ovu utakmicu. Dok su dizali spomenutu koreografiju, pjevali su "Pukni zoro", pjesmu iz Balkanskih ratova, u kojima je najžešći sukob bio 1913. kada su na Bugari na Bregalnici bez objave rata napali srpsku vojsku.

Pročitajte više