EVO U ČIJIM RUKAMA JE RASPLET PRVENSTVA On sudi Rijeci i Dinamu

Foto: Miranda Čikotić / Pixsell

RIJEKA - DINAMO u subotu od 19 sati u 27. kolu HNL-a igraju derbi sezone, utakmicu koja će vjerojatno odlučiti borbu za naslov.

Sudio niz burnih derbija ove sezone

Utakmicu na Rujevici sudi Mario Zebec iz Cestice, a pomoćnici će mu biti Borut Križarić i Jerko Crnčić. Tihomir Pejin i Duje Strukan dopunski su suci. Zebec je sudio niz burnih derbija HNL-a ove sezone.

Kao i toliki hrvatski suci, Zebec je u nogometu nastavio utabanom stazom oca, koji je doživotno suspendiran jer je bio uz Štimca kada je ovaj rušio Markovića
 
Kao i većina sudaca u hrvatskom nogometu, Zebec je tamo nastavio utabanom stazom predaka. Otac Dražen godinama je obnašao visoke funkcije u savezu varaždinske županije. Doživotno je suspendiran nakon podrške Igoru Štimcu u borbi za predsjedničku funkciju u HNS-u, odnosno u kampanji rušenja Vlatka Markovića, nakon što se oglušio na prvotnu kaznu od dvije godine suspenzije.
 
"U Hrvatskoj se ne smije pogriješiti jedino na štetu Hajduka i u korist Dinama"
 
U nedavnom  intervjuu za Index, Zebec mlađi, kojeg je na nedavnom derbiju Hajduk - Rijeka (1:1), po terenu Poljuda maskirani navijač domaćina lovio sa šipkom, ironično nam je kazao da se "u Hrvatskoj ne smije pogriješiti jedino na štetu Hajduka i u korist Dinama".
 
Za Hajduk kod Vinogradara dosudio tako nepostojeći penal, da se predsjednik Brbić javno ispričao
 
Ali, Zebec je postao poznat prije recentnog niza derbija koje je vodio na Poljudu i Maksimiru i to utakmicom u provinciji, kada ne samo da nije pogriješio "na štetu Hajduka", nego je u Kup utakmici u Mladini između Vinogradara i Hajduka, dosudio tako nepostojeći penal za prolazak Hajduka, da se Marin Brbić, tadašnji predsjednik Bilih, javno ispričao.
 
Zebecov krvavi derbi na Poljudu
 
 
Zebec je ove sezone dana čak dva puta sudio derbi Hajduka i Dinama na Poljudu i dok nakon prvog, ljetnog, nije bilo velikih repova, jer Dinamo je uvjerljivo slavio 4:0, iz drugog je izišao krvav.  Hajduk je i nakon ovog derbija, kojeg je u prosincu na domaćem terenu izgubio 0:1 Soudanijevim golom u trećoj minuti sudačke nadoknade, imao velikih primjedbi na suce.
 
Hajdukov stoper ga htio tući zbog crvenog kartona, Bili se žalili da ih je oštetio za nedosuđeni penal protiv Dinama
 
Ne samo zbog crvenog kartona Šimiću na samom kraju sudačke nadoknade, poslije gola, u 97. minuti, nego i zbog navodnog prekršaja nad Ohandzom, nakon čega je Dinamo pokrenuo akciju za jedini gol na utakmici.
 
Ali ono što najviše zamjeraju sucu Zebecu je njegov propust da situaciju koja se u 65. minuti odigrala u kaznenom prostoru Hajduka, procijeni vrijednom jedanaesterca za Hajduk.
 
Vlašić je tada poslužio Ercega koji kreće prema golu i pada u kaznenom prostoru nakon kontakta sa Sigalijem, kojem je u pomoć priskočio Benković, pa je Hajdukov napadač pao u sendviču obaju Dinamovih stopera, iako hajdukovci tvrde da je Sigali udario Ercega po nozi prilikom izbijanja lopte, da bi ga zatim i sapleo u trku.
 
Ove sezone, prije nego što ga je po travnjaku Poljuda lovio maskirani napadač, o Zebecu se dugo pričalo nakon derbija Dinama i Osijeka na početku prvenstva.
 
Oštetio Osijek kod Dinama suđenjem dva nepostojeća zaleđa
 
U 8. kolu sudac oštetio je Osijek za dva dosuđena, ali nepostojeća zaleđa, te time što nije dosudio jedanaesterac (koji je mogao, ali i nije morao biti), ali usprkos svemu tome, Osječani su pobijedili 1:0 i tako u Maksimiru slavili prvi put nakon 16 godina i prekinuli nevjerojatan niz Dinama kod kuće od 104 utakmice bez poraza.
 
Osijek je do gola za pobjedu došao u 2. minuti preko Kneževića. Mogao je i povisiti prednost, ali je prvo linijski sudac Borut Križarić u 7. minuti svirao zaleđe Bobanu. Osječani su odigrali kontru, obrana Dinama loše složila ofsajd zamku i Boban je od centra imao mogućnost krenuti prema vrataru Šemperu. Međutim, dosuđen je ofsajd, premda je igrač Osijeka u trenutku kad je primio loptu bio na svojoj polovici, što automatski znači da nema govora o zaleđu.
 
U 58. minuti Boban pada nakon kontakta sa Sosom u šesnaestercu, a glavni sudac pokazuje igraču Osijeka žuti karton zbog simuliranja. Taj duel spada u "slobodno sudačko uvjerenje", ali napadač Osijeka zaradio je žuti zbog navodnog simuliranja. Gledajući usporenu snimku, jasno vidimo da dolazi do kontakta, tako da je Zebec u ovom slučaju oštetio goste. Jer ako već nije dosudio penal, onda nije trebao ni kazniti gostujućeg napadača.
 
Međutim, to nije sve, jer je 10 minuta kasnije Ejupiju dosuđeno zaleđe, iako je u najgorem slučaju bio u liniji s igračem Dinama na centru terena. Trener Zekić protestirao je zbog toga, a Zebec ga isključio.
Rezultati by SofaScore

Pročitajte više