"Derbi vodi sudac iz Zeline. Od tamo do Zagreba vozi gradski bus"

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

HAJDUK I DINAMO u nedjelju od 18 sati na Poljudu igraju jedan od najvažnijih derbija zadnjih godina. Najveći hrvatski klubovi, naime, prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zatvaraju utakmicom prije koje je Hajduk vodeći s dva boda i jednom utakmicom više od Dinama. Domaćin bi pobjedom pobjegao gostu na vrhu, dok bi Dinamo slavljem kod Hajduka uzeo prvo mjesto najvećem rivalu. Veliko nezadovoljstvo kod navijača Hajduka izazvala je odluka da derbi sudi Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline, gradića jako blizu Zagreba. 

"Da sam dinamovac i da nam se sudilo kao njima posljednjih 30 godina, i ja bih njih nazivao kmečavcima"

To je na N1 komentirao Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Na pitanje voditelja zašto navijačima Hajduka smeta što derbi vodi Pajač iako Dinamo nije pobijedio u nijednoj od pet utakmica s Hajdukom pod njegovim ravnanjem te nije li to tipično kmečanje hajdukovaca, LJPV je odgovorio:

"Da sam dinamovac i da nam se sudilo kao njima posljednjih 30 godina, i ja bih njih nazivao kmečavcima. Bio bih pritom živopisan u izražavanju. Činjenica je da svaki sudac, bilo pravosudni ili nogometni, svoj posao zahvaljuje povjerenju. Hrvatski nogometni suci nemaju to povjerenje u hajdučkoj javnosti jer navijači Hajduka vide što se u tom miljeu događa.

"Od ove utakmice mi hajdukovci imamo PTSP od hrvatskih sudaca"

Danas vam suce delegira čovjek koji se preziva Novak (Ivan, op.a.), autor je najsramotnijeg suđenja u povijesti hrvatskog nogometa, 1999. na Maksimiru. Gledao sam taj derbi Croatije i Hajduka (1:1) uživo i svi mi koji smo to gledali, a hajdukovci smo, imamo PTSP od hrvatskih nogometnih sudaca. I on nam delegira suca za derbi koji je ključan za sezonu. Cijela priča je apsurdna."

"Bitne utakmice u hrvatskom nogometu moraju suditi strani suci jer hajdučka javnost ne vjeruje domaćima"

Pavasović Visković nastavlja: "Dinamu sude ljudi iz Zagreba. Sveti Ivan Zelina povezan je gradskim javnim prijevozom sa Zagrebom, a Hajduku ne možete suditi ako ste iz Solina. I to tako treba biti, ali zašto može Dinamu netko iz Zeline? Bitne utakmice u hrvatskom nogometu moraju suditi strani suci jer hajdučka javnost, a to je najveća nogometna javnost, im ne vjeruje. Vrlo je jednostavno. Niti u stručnom, niti u etičnom smislu, oni nemaju naše povjerenje."

Pročitajte više