HNL

DINAMO - HAJDUK 1:1 Hajduk iz penala uzeo važan bod u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

NAJVEĆI derbi hrvatskog nogometa završen je bez pobjednika između Dinama i Hajduka 1:1 u 16. kolu Prve HNL. Modri su i dalje prvi te imaju četiri boda više i utakmicu manje od Hajduka. Vukovarac kojeg Modrić zove "legendo" izveo je početni udarac na derbiju, a sjajnu atmosferu napravili su uz baklje i koreografije Boysi i Torcida

Prvak i lider dominirao je tijekom većeg dijela dvoboja pred više od 15 tisuća gledatelja na Maksimiru, ali nije uspio svladati najvećeg rivala ni u drugom pokušaju ove sezone, ovog puta zahvaljujući sjajnom golmanu Marinu Ljubiću koji je odigrao utakmicu dosadašnje karijere. Dinamo je poveo u 12. minuti autogolom Ardiana Ismajlija nakon kornera, a izjednačio je Mijo Caktaš iz penala u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena. 

Dinamo dominirao, Hajduk sam sebi zabio

Od prve minute momčad Nenada Bjelice vršila je pritisak na obranu Hajduka. Visokim presingom i dominantnim posjedom lopte Dinamo je stvarao puno problema gostima u prvom poluvremenu. Već u četvrtoj minuti Dani Olmo je zaprijetio, a tri minute kasnije domaći su stigli do zicer situacije. Sjajno je Bruno Petković driblingom s malog nogometa bacio na travnjak Stefana Simića i izašao oči u oči s golmanom Hajduka, opalio snažno, ali je Ljubić uspio obraniti nemoguće i spasiti Hajduk na startu derbija.

Smjenjivali su se napadi Dinama iz minute u minutu, a dezorijentirani Hajduk je teško dolazio do zraka te sam sebi zabio u 12. minuti. Damian Kadzior izveo je korner s desne strane na prvu vratnicu, gdje su skočili Petković i Ismajli, a branič splitske ekipe nespretno glavom poslao loptu u vlastitu mrežu i donio rivalu ono što je najviše želio - prednost u uvodu dvoboja.

Bila je momčad Damira Burića na konopcima, a Dinamo je prijetio iz svih pozicija, uz posjed lopte od gotovo 80 posto i desetak pokušaja na gol u prvom poluvremenu. Sijevalo je oko gola Hajduka, a u 38. minuti Luka Ivanušec je ostao sam na lijevoj strani kaznenog prostora i zatresao mrežu, ali samo njen vanjski dio uz prvu vratnicu, za uzdahe razočaranja na tribinama. Jer, kao da su gledatelji osjećali da će se Dinamu promašaji obiti o glavu, iako Splićani nisu imali nijedan pokušaj u okvir gola Dominika Livakovića. 

Ni iz čega penal i Caktaš za 1:1

Međutim, bili su u pravu. Ni iz čega je Hajduk dobio penal u 45. minuti. Caktaš je opalio s 20-ak metara prema golu, a lopta u kaznenom prostoru pogodila u visoko podignutu ruku Marina Leovca, pa je sudac Ivan Bebek bez razmišljanja i s pravom pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Caktaš, zakucao loptu u gornji lijevi kut i izjednačio, a ispostavit će se i donio Hajduku veliki bod u Zagrebu. 

Burićeva momčad u prvom poluvremenu morala je prekršajima zaustavljati leteće dinamovce, pa su Simić, Ismajli i Kalik dobili žute kartone, zbog kojih će propustiti sljedeći derbi protiv Rijeke na Poljudu. I to nije sve od njih u ovoj utakmici, ali idemo redom.

Primljeni gol šokirao je Dinamo nakon neviđene dominacije u prvom poluvremenu 221. Vječnog derbija, što se osjetilo u drugom dijelu. Nastavio je sudionik Lige prvaka s pritiskom na gostujuću obranu, ali pravih rješenja nije bilo. Kako je vrijeme prolazilo, tako je ofenziva Dinama izgledala sve jalovije, a defenzivca Hajduka sve ozbiljnije.

Sudac Bebek razbjesnio Dinamo i Bjelicu

Veliki pritisak izvršili su iz Splita na suca Bebeka uoči derbija, što se pokazalo kao itekako djelotvorno. U 61. minuti Ismajli je srušio Olma na 25 metara od gola, a unatoč protestima tribina i igrača Dinama Bebek mu nije pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Svejedno je Dinamo nastavio loviti drugi gol, a Bjelica pokušao osvježiti ekipu uvođenjem Hajrovića i Majera, dok je Petković uspio stisnuti zube unatoč ozljedi na koju se žalio još od prvog poluvremena. I onda, u 74. minuti vidjeli smo najbolju priliku Dinama u drugom poluvremenu. Olmo je sjajno šutirao s ruba šesnaesterca uz desnu vratnicu, ali je golman Ljubić odlično reagirao i u maniri velikih svjetskih čuvara mreže zaustavio njegov udarac i najavio da će postati apsolutni junak Hajduka. 

Vrijeme je prolazilo, a Dinamo postajao sve nervozniji i paničniji, posebno nakon novog detalja iz 79. minute kada Bebek nije pokazao drugi žuti karton Kaliku nakon dosta grubog prekršaja nad Petkovićem. Naprotiv, opomenu je dobio bijesni Bjelica pokraj aut-linije, ne vjerujući da Hajduk još uvijek u punom sastavu igra na Maksimiru. 

Do kraja su Modri najčešće pokušavali nakon prekida. Majer je unio živosti u igru, a Dilaver u par situacija glavom poslije prekida slao loptu preko gola. Za to vrijeme Hajduk je pokušavao iz tvrde obrane izaći u kontranapad, ali mu to danas nije dozvolio doista maestralni i sveprisutni Perić, koji je odigrao fantastičnu utakmicu za Dinamo. 

No, to je bilo dovoljno tek za remi protiv Hajduka, koji je iz dva ovosezonska dvoboja protiv Dinama izašao s četiri osvojena boda. Baš onoliko koliko i kasni za prvakom na ljestvici HNL-a. 

GNK Dinamo Zagreb - HNK Hajduk Split Rezultati uživo

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više