Dinamo ima 14 milijuna razloga večeras navijati za albanske Partizane, židovske pustinjake i kazahstansku Jugoslaviju

Montaža: Index
 
DINAMO je lako preko imenjaka iz Tbilisija prošao u play-off Lige prvaka, ali tamo ga za ulazak u skupinu natjecanja čeka daleko teži posao.
 
Dinamo sanja ispadanje dva od četiri favorita
 
Kako bi Dinamo opet igrao s europskom elitom i zaradio najmanje 14 milijuna zajamčenih eura, odnosno da bi u play-offu bio nositelj i dobio neusporedivo lakšeg protivnika u borbi za ulazak u skupinu Lige prvaka nego je to neka od postavljenih momčadi, u večerašnjim utakmicama 3. pretkola LP trebale bi ispati barem dvije od četiri favorizirane momčadi.
 
Dinamo je u dijelu ždrijeba play-offa za nacionalne prvake, podijeljenom na po pet nositelja i nenositelja, a trenutno je u drugoj kategoriji. Češka Viktorija i ciparski APOEL definitivno su nositelji i mogući protivnici Dinama ako hrvatski prvak ostane nenositelj. 
 
Hrvatski prvak je drugi ispod crte, pa mu odgovara i neuspjeh Legije, jedinog nenositelja koji je bolji 
 
Očekuje se da na današnjim uzvratnim utakmicama status nositelja potvrde Olympiakos, Salzburg i Celtic, kao i Legia, koja je nenositelj, ali prva ispod crte, dok je Dinamo drugi najuspješniji od nenositelja, ispred Ludogreca, Kopenhagena i Dundalka.
Dinamu je prije sinoćnjih, prvih uzvratnih utakmica 3. pretkola LP, za proboj među nositelje igralo ispadanje barem tri od pet bolje postavljenih momčadi. Irski Dundalk senzacionalnom je pobjedom 3:0 nad inače pouzdanim bjeloruskim BATE-om, odradio trećinu posla, ali Dinamo je od potpune ekstaze i ulaska među nositelje već nakon pet prvih revanša 3. pretkola, dijelilo tek pet minuta. 
 
Dinamo je bio nositelj do 85. minute sinoćnjih utakmica
 
Dinamo bi ždrijeb čekao među povlaštenima da je azerbajdžanski Qarabag na svom terenu protiv Viktorije izdržao toliko, a Rosenborg kod APOELA minutu jer Qarabag je u prvoj utakmici u Plzenu odigrao bez golova, a u uzvratu vodio 1:0 do 85. minute kada je prolazak Česima donio Krmenčik, dok je Rosenborg nakon 0:0 u obje utakmice, ispao na Cipru golom Gianniotasa u 91. minuti (kasnije je APOEL zabio još dva gola za ukupnih 3:0).
 
Ispadanjem Plzena i APOELA, a nakon ispadanja BATE-a, koji imaju bolji koeficijent, Dinamo bi bio nositelj u play-offu Lige prvaka, ali kako su Česi i Ciprani ipak dramatično prošli, na Maksimiru sada sve nade za prelazak u petorku nositelja polaže na barem dva od četiri autsajdera, odnosno prolazak Hapoel Beer Sheve protiv Olympiakosa, zatim Partizanija kontra Salzburga, pa Astane protiv Celtica i Trenčina s Legijom.
 
Ne ovisi sam o sebi, čeka hoće li drugi odraditi posao za njega
 
Kakvi su mu izgledi dok se uzda u druge da mu odrade posao?
 
Olympiakos kod Hapoela gostuje nakon 0:0 iz prve utakmice, Salzburg dočekuje Partizani s prednošću od 1:0 iz Tirane. Legija jednaki kapital nosi iz Slovačke, dok je Celtic domaćin Astani nakon 1:1 u Kazahstanu.
 
Salzburg i Legija već su dakle "jednom i pol" nogom u play-offu jer na svom terenu protiv ne osobito jakih protivnika brane veliku prednost iz prvih utakmica. 
 
Koji autsajder je Dinamova najveća šansa?
 
Ostaju Olympiakos i Celtic, odnosno Hapoel i Astana. 
 
Očekivalo se da dominantni vladar Grčke i stalni sudionik ne samo skupina LP, nego i nokaut faza barem EL, na svom terenu pobijedi izraleskog prvaka, ali nula odluku seli u izraelsku pustinju. 
 
Škotski prvak ima aktivnih 1:1 iz prve utakmice, ali kazahstanski šampion najveća je mina za nositelje i ako Dinamo igdje u ovim utakmicama može tražiti šansu, onda je to Astana. Senzacionalni plasman u skupinu LP prošle godine i četiri utakmice bez poraza u teškoj konkurenciji Atletica, Benfice i Galatasaraya jamstvo su da se Marin Aničić i društvo iz susjedstva neće prepasti 50 tisuća navijača na Celtic Parku.
 
Dinamo će jako teško do statusa nositelja na zadnjoj prepreci do Lige prvaka
 
Dinamo traži dva iznenađenja u ove četiri utakmice, ali toliko će ih jako teško biti i izgledno je da će mu u play-offu protivnik biti neki od ovih klubova: Olympiakos, Viktoria Plzen, Salzburg, Celtic ili APOEL. Ako jedan od ovih klubova večeras ispadne, na mjesto nositelja prije Dinama uskače Legia, koja je onda također jedan od pet potencijalnih protivnika hrvatskog prvaka na ždrijebu doigravanja za skupinu Lige prvaka u petak. 

Pročitajte više