Dinamo izgleda nakaradno. Takav nogomet se ne igra već desetljećima

DINAMO je u 3. kolu Konferencijske lige izgubio u Maksimiru od Viktorije Plzen 1:0. Jedini gol u utakmici zabio je Tomas Chory u 69. minuti iz penala koji je skrivio Maxime Bernauer. U drugoj utakmici ove skupine Astana je u Prištini pobijedila Ballkani 2:1, pa sad Viktoria ima maksimalnih devet bodova, a preostale momčadi po tri. Novi bolni poraz Dinama komentirao je Ilija Lončarević.

Ova kriza nije od jučer. Nakon poraza na Kosovu i protiv Gorice ovaj rezultat me nije posebno iznenadio, ali jedna stvar mi nikako ne ide u glavu. Ne znam shvaćaju li igrači, ne znam je li im trener to rekao, ali nogomet se danas ne može igrati ovako sporo kako Dinamo igra.

Dinamo igra sporo, to prelazi granice dobrog ukusa

Ovo kako Dinamo igra, kako se njima lopta kreće, pa to prelazi granice dobrog ukusa. To nije normalno. Pogledajte Martina Baturinu. Ne izgleda to loše kad krene u dribling, ali što to vrijedi kad je to organizacijski tako loše, tako sporo, da ovakvom igrom Dinamo ne može dobiti ni jednu iole ozbiljniju ekipu. Možda ovi klubovi nisu jaki kao oni u Ligi prvaka ili Europa ligi, ali nisu ni toliko slabi da ih se može dobiti ovakvom igrom. To jednostavno ne ide. 

Ovo je nedopustivo. Nije mi jasno kako nekoga u Dinamu to ne bude u oči

U prvom poluvremenu je Dinamo odigrao katastrofalno, osim one vratnice Bulata iz slobodnog udarca, praktički nije zapucao na gol. U nastavku je imao šansu kad je Viktoria olabavila, ali što to vrijedi kad je protok lopte bio toliko spor da mi nije jasno kako to nekoga od odgovornih u Dinamu ne bode u oči. 

Od začetka napada, kad loptu prime stoperi, to je tako sporo da to nije normalno. Oni od početka razmišljaju što će pametno napraviti umjesto da, kako se ono kaže, šamaraju loptu i tako iz jednog ili najviše dva poteza tjeraju vezne igrače i napadače da se otkriju. Ne, mi igramo tako da jedan igrač uzme loptu, pa krene s njom, a ostali ga samo gledaju i čekaju.

Zaista ne mogu shvatiti kako netko u Dinamu ne shvati da se tako ne može igrati. Pogotovo ne kad si u krizi. Iz nje se možeš izvući samo brzom i smislenom igrom, a ne ovako. Pa igrači Dinama u završnici utakmice jedva stoje na terenu, imaju snage kao slabije momčadi HNL-a.

Dinamo igra nogomet star 40 godina. Ako netko odgovoran to ne vidi, neka se ostavi ovog posla 

Zato mi je nejasno kako misle nešto napraviti igrom kakva se igrala prije 40 godina. Tko je za to zadužen, a to ne vidi, bolje da se ostavi ovog posla jer ovo nema smisla. Na trenutke je Dinamova igra nakarada od nogometa. Zašto? Zato što već desetljećima nitko ne igra tako da jedan igrač stalno drži loptu, dijeli lopte, a svi ostali samo gledaju i čekaju što će on napraviti. 

Dinamo je u ogromnoj krizi, a dvojica igrača koji su na početku sezone bili ključni igrači, Josip Mišić i Stefan Ristovski, danas su neprepoznatljivi. Međutim, ne bih rekao da su oni krivci za to. Čini mi se da su samo dobili simptome kolektivne dijagnoze cijelog kluba.

Čini mi se da ni jedan ni drugi više ne mogu ni fizički ni psihički. Najgore je kad momčad uđe u krizu, a ta je momčad oslabljena. Jako je teško igračima koji su ostali držati istu tu momčad na nivou kakva je bila prije nego što su je napustili ključni igrači, a klub nije doveo dostojne zamjene. To se upravo sad događa Dinamu.

Slabost bi bila dati otkaz Jakiroviću

Ne bih rekao da Dinamo treba dati otkaz Jakiroviću. Mislim da bi tada klub samo pokazao slabost. Druga je stvar ako trener sam shvati da je nemoćan i da ne može više ništa napraviti. Onda je to jasno.

No, ako Jakirović smatra da može nešto napraviti, onda Dinamo mora stati iza njega i mora ga pustiti da radi. Međutim, Jakirović će, ako ostane, očito morati neke stvari promijeniti i postaviti neke oštrije standarde jer je jasno da ovako više ne ide. 

Pročitajte više