hnl

Dinamo kupio pola lige. Na igrače je u siječnju potrošio 6.6 milijuna eura

Foto: Pixsell

DINAMO je u zimskom prijelaznom roku kupio čak četvoricu novih igrača, a do sutra, kad završava prijelazni rok u HNL-u, trebao bi potvrditi transfer još jednoga.

Tako će hrvatski prvak završiti najprometniji zimski prijelazni rok još od siječnja 2010. godine kad je također kupio petoricu igrača. Dinamo je na ljeto doveo još pet novih igrača pa je tako u kriznoj godini na pojačanja potrošio više od deset milijuna eura.

Dinamo kupio pola lige

U ovom prijelaznom roku Dinamo je kupio praktički pola lige. Od Rijeke je za milijun i pol eura kupio golmana Ivana Nevistića i za još toliko lijevog bočnog Daniela Štefulja, iako će obojica najmanje do ljeta ostati na posudbi na Rujevici. Za oko dva milijuna eura doveo je još jednog lijevog beka, Marijana Čabraju, kojeg je Gorici platio oko dva milijuna eura. Iz Sportinga je stigao Stefan Ristovski za milijun plus milijun eura kroz bonuse, a danas je kompletirao transfer i Darija Špikića kojeg će Dinamo platiti Gorici 600.000 eura od čega će 250.000 otpasti Hajduku.

Na ljeto su stigli Rasmus Lauritsen, Kristijan Jakić, Stefan Milić, Marko Tolić i Josip Jakić, a s posudbe se vratio i Lirim Kastrati.

Slučajno ili ne, Dinamo je rasturio tržište baš u vrijeme kad je Osijek pod vodstvom Nenada Bjelice postao ozbiljna prijetnja. Na pola prvenstva Osijek je izjednačen s Dinamom na prvome mjestu i sve je izvjesnije da će Dinamo imati težak zadatak obraniti titulu na kraju sezone.

Pravo vrijeme za rekonstrukciju momčadi

No i bez pritiska Osijeka Dinamo se morao pripremiti na rekonstrukciju ekipe budući da bi nakon Eura mogao ostati bez glavnih igrača. U Maksimiru su svjesni da će Dominik Livaković sigurno otići, a misle li zaraditi nešto na Bruni Petkoviću, koji u rujnu puni 27 godina, ljeto će biti pravo vrijeme da ga prodaju. Sve je više zainteresiranih i za Lovru Majera, a lako je moguće da ode i Mislav Oršić, dođe li u klub ponuda koja bi ga zadovoljila.

U svakom slučaju, Dinamo je napravio fantastičan posao. S Lauritsenom je ojačao stoperske pozicije, Jakić, Milić, Tolić i Mišić trebali bi biti rješenja za veznu liniju, a u ovom prijelaznom roku popunio je dvije pozicije koje su kritične već dulje.

Sadegh Moharrami ove sezone igra solidno na desnom beku, ali ništa više od toga. On i Stojanović su ništa više od prosječnih bekova, a dolaskom Stefana Ristovskog Dinamo je dobio odlično rješenje na toj poziciji.

Na ljeto odlazi Joško Gvardiol i Marin Leovac ostaje jedini pravi lijevi bočni, no njemu je sad konkurencija Marijan Čabraja, a bit će i Štefulj kad se vrati s posudbe. Ode li Oršić na ljeto, na njegovu poziciju uskočit će Dario Špikić, a vrlo važno je i pitanje golmana.

Teško je nadomjestiti Livakovića, ali u Nevistiću će Dinamo na ljeto dobiti odličnog mladoga golmana koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Varaždinu i skupinu Europa lige, a branit će i cijelu ovu sezonu u Rijeci.

DINAMOVI TRANSFERI OVE SEZONE

Ljetni prijelazni rok

Rasmus Lauritsen (24 godine, Norrkoping, 1.6 milijuna eura)

Kristijan Jakić (23, Lokomotiva, 1.2 milijuna eura)

Stefan Milić (20, Budućnost Podgorica, 500.000 eura)

Marko Tolić (24, Lokomotiva, 300.000 eura)

Josip Mišić (26, Sporting, posudba uz opciju otkupa na kraju sezone)

 

Zimski prijelazni rok

Ivan Nevistić (22, Rijeka, 1.5 milijuna eura)

Daniel Štefulj (21, Rijeka, 1.5 milijuna eura)

Marijan Čabraja (23, Gorica, 2 milijuna eura)

Stefan Ristovski (28, Sporting, 1 milijun eura)

Dario Špikić (21, Gorica, 600.000 eura)

Ukupno: 10.2 milijuna eura

Pročitajte više