Dinamo u Europi

Dinamo je već igrao s Villarrealom, Vaha je ispisao trenerski doktorat

Foto: Screenshot

DINAMO će u četvrtfinalu Europa lige igrati protiv španjolskog Villarreala. Prva utakmica igra se na Maksimiru 8. travnja, a uzvrat sedam dana kasnije u Španjolskoj. 

Dinamo se već jednom susreo s Villarrealom. Bilo je to u grupnoj fazi istog ovog natjecanja, u sezoni 2010./11. Modri su tada na Maksimiru uzeli jednu od najvećih europskih pobjeda u modernoj povijesti.

Vaha pripremio, a Sammir i Rukavina realizirali plan za uništavanje strašnog Villarreala

Koliko su Španjolci tada bili jaki, svjedoči podatak da je Žuta podmornica na kraju sezone uzela četvrto mjesto u ligi, iza Mourinhovog Reala, Pepove Barce i Valencije. 

Za Villarreal su tada igrali Marcos Senna, Bruno Soriano, Borja Valero, Santi Cazorla, Jozy Altidore i brojne druge zvijezde svjetskog nogometa. Ipak, Vahid Halilhodžić koji je sjeo na klupu mjesec dana prije sjajno je pripremio susret u kojem je prvak Hrvatske odigrao gotovo savršenu utakmicu.

U obrani je dominirao Cufré koji se stalno priključivao napadu, Ademi i Badelj su činili neprolazan zid ispred obrane, Sammir je dirigirao terenom i odigrao utakmicu života, a Rukavina je bio jako brz i jako precizan. Doveo je Dinamo u vodstvo u 18. minuti, a oko 20 tisuća gledatelja na Maksimiru je eksplodiralo. Pobjedu je potvrdio Sammir deset minuta prije kraja utakmice. Većina Dinamovih navijača bila je uvjerena da je konačno došla TA sezona u kojoj će Dinamo prezimiti u Europi.

Uzvrat je bio bolan i pripremio je Dinamo na još jedno razočaranje

Ipak, stvari su krenule po zlu. Dinamo je izgubio u idućoj utakmici u Solunu od PAOK-a, ali su četiri boda iz utakmica protiv Bruggea donijela nadu da je prezimljavanje ipak moguće. Sammir, koji ni prije ni poslije nije igrao u takvoj formi, u remiju bez golova na Maksimiru protiv belgijske momčadi je promašio penal.

Dinamo je u Španjolsku otputovao vjerujući u čudo da može opet pobijediti Španjolce i osigurati prolaz dalje. Ipak, čudo se nije dogodilo. Utakmica je bila jednosmjerna. Rossi je doveo Villarreal u vodstvo iz penala u 25. minuti, a do kraja utakmice on i Ruben dali su po gol za velikih 3:0. Na samom kraju utakmice crveni karton je zaradio Bišćan, zbog čega ga neće biti u zadnjem kolu na Maksimiru protiv PAOK-a.

Nada je i dalje postojala. Dinamo je za proljeće u Europi morao svladati PAOK u Zagrebu. Ledena večer na Maksimiru ušla je u legendu kao još jedna tragična večer Dinama u Europi. Loša igra i poraz od 1:0 izbacili su ga iz Europe, a Vahid Halilhodžić ipak nije postao trener koji je prekinuo Dinamovo prokletstvo.

Pročitajte više