Dinamo kreće u najvažniju sezonu u novijoj povijesti. Ima dva velika problema

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO u petak u 20 sati na Maksimiru protiv Hajduka otvara novu sezonu SuperSport HNL-a. Ova dva protivnika sastala su se i prošle subote u utakmici SuperSport Superkupa koju je Dinamo dobio 1:0 golom Martina Baturine iz 52. minute. Iako se u toj utakmici igralo za trofej, ona je i Igoru Bišćanu i Ivanu Leki poslužila kao generalka za početak sezone.

Svaka sezona je za Dinamo važna, ali ova koja je pred momčadi Igora Bišćana najvažnija je u novijoj povijesti kluba. Novi naslov prvaka značio bi mu kvalifikacije za prebogatu, novu Ligu prvaka u koju bi zbog koeficijenta čak mogao ući i direktno, ali za to mu se mora poklopiti puno rezultata.

Nagradni fond u novoj UEFA-inoj "superligi" bit će drastično veći nego do sada i samo jedan ulazak u takvu Ligu prvaka Dinamo bi znatno odvojio od konkurencije HNL-a i ubacio bi ga među europsku elitu. 

Puno nepoznanica

U borbu za takav status u sezoni koja je pred njim Dinamo ulazi s puno nepoznanica. Ono što se zna je da će ovog ljeta biti prodani Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Dominik Livaković jer će ih klub teško zadržati, a na njima će jako dobro zaraditi.

Spominjao se i odlazak Brune Petkovića, ali za njega je interes pao i, kao što smo nekoliko puta pisali, sve je izvjesnije da će jedan od glavnih Dinamovih igrača odraditi ugovor u Maksimiru do kraja i sljedećeg ljeta otići kao slobodan igrač.

Za Livakovića Dinamo ima zamjenu u liku Ivana Nevistića, a umjesto Šutala je doveo Maximea Bernauera iako za drugog stopera ima još neka rješenja. Igrač za kojeg Dinamo nema zamjenu je Luka Ivanušec koji je sve bliže odlasku u Feyenoord za desetak milijuna eura.

Takvog igrača Dinamo ni blizu nema u kadru. Tu su Antonio Marin, Petar Bočkaj i Luka Menalo, ali ako želi biti konkurentan u Europi i suveren u domaćem prvenstvu, Dinamo će morati ozbiljno investirati u lijevo krilo. Uz Petkovića Bišćanu trebaju dva prava krila koje će Petković moći razigravati.

Na desnu stranu kao konkurencija Špikiću došao je 25-godišnji Takuro Kaneko koji je u 24 utakmice za Sapporo upisao devet golova i četiri asistencije. Riječ je o vrlo brzom igraču koji igra na "kontra" nogu baš kao i Ivanušec na suprotnoj strani.

Lijevo krilo će koštati. Dinamo ga mora dobro platiti

No, Ivanušeca nakon kraja prijelaznog roka u Maksimiru više neće biti i na Dariju Šimiću i njegovim suradnicima je da nađu ozbiljno lijevo krilo koje će morati ozbiljno i platiti. Dinamova želja su Luka Stojković i Lukas Kačavenda za koje u paketu Lokomotiva traži sedam milijuna eura, ali Dinamu za ovu sezonu treba iskusno krilo, koje se ne mora čekati, nego koje će odmah biti pojačanje.

Druga pozicija koja je kronično deficitarna u Dinamu je ona lijevog beka. Bivša garnitura potrošila je 5.3 milijuna eura na Petra Bočkaja, Marijana Čabraju i Daniela Štefulja od kojih se nitko nije pokazao kao pravi lijevi bek. Za dva milijuna eura došao je i Mauro Perković koji također može igrati beka, ali njega Bišćan vidi primarno kao stopera.

Tu poziciju prošle sezone krpao je Robert Ljubičić koji je, unatoč silnom trudu, samo prosječan lijevi bek. On je u Dinamo došao kao vezni igrač pa se sad gubi između uloge beka i veznog, ali Bišćan trenutačno bolje rješenje od njega nema.

U HNL-u nema lijevog beka za Dinamo i Dario Šimić će sa svojim suradnicima morati ozbiljno pročešljati tržište ne bi li našao igrača koji će konačno zatvoriti priču o problemima na lijevom beku. U igri su bili jedan Brazilac, jedan Skandinavac i još jedan igrač iz Europe, ali novih informacija o tome nema. Kao i s lijevim krilom, Dinamo će morati dobro platiti i lijevog beka.

Dobro bi došao i još jedan vezni igrač, ali iz Alžira stiže Yacine Titraoui, a neočekivano se prema prvoj momčadi probio Petar Sučić koji se nametnuo na pripremama i kojeg Bišćan ne može i ne želi ignorirati.

Po Europi sa sadašnjim kadrom

Sve to događa se dan prije početka HNL-a i manje od tjedan dana prije europske sezone. Dinamo do kraja europskih kvalifikacija ili barem do završetka 3. pretkola, koje bi jamčilo minimalno skupinu Europa lige, želi zadržati sve glavne igrače kako bi s njima ostvario europski cilj.

Play-off Lige prvaka završava 30. kolovoza, odnosno dan prije kraja prijelaznog roka i do tada Šimić, Bišćan i suradnici moraju imati definiran igrački kadar i riješene sve navedene probleme. Ako novi igrači stignu pred kraj kolovoza, imat će i više nego dovoljno vremena uigrati se za Europu kroz HNL.

Od kraja play-offa bilo Lige prvaka ili Europske lige do početka natjecanja u skupinama je rupa od tri tjedna u kojima Bišćan kroz HNL nove igrače može naviknuti na svoje zahtjeve i oni će moći upoznati suigrače na terenu. Vremena Dinamo ima.

Ono što nema jest pravo na krivi korak. U ovoj sezoni ulozi su jako veliki i morat će biti i investicije. Lijevi bek i lijevo krilo pozicije su s kojima Dinamo ne smije kalkulirati i ne smije štedjeti. Novca će za te igrače biti i, iako je pohvalno da se klub ne želi njime razbacivati, dio od ogromnih prihoda morat će se investirati u momčad.

Pročitajte više