Dinamo nije postojao na Rujevici, ali je imao Brunu Petkovića

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u ludom derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku na Rujevici 2:1 i došao na korak do naslova. Momčad Željka Sopića povela je golom Marka Pjace iz penala u 49. minuti, ali je Dinamo okrenuo preko Brune Petkovića u 75. i Arbera Hoxhe u 89. minuti susreta.

Sat vremena Dinamo nije postojao na Rujevici. Sjajna i hrabra Rijeka potpuno je nadigrala favorizirane goste, osobito u prvom poluvremenu, jednom od najlošijih za Dinamo ove sezone. Nije bilo razigranosti iz prijašnjih utakmica, Dinamo nije stvarao šanse, ukratko, Dinamo nije radio ništa. Rijeka se sjajno prilagodila njegovom sustavu, visoko ga je pritisnula i sve što je gostima preostalo bilo je da nabijaju duge lopte na Kulenovića i Petkovića.

Njih su Radeljić i Mitrović lakoćom neutralizirali, Dinamova vezna linija je neshvatljivo nestala, ali ga je obrana nekako držala na životu. Shvativši da mu naslov prvaka izmiče iz ruku, Sergej Jakirović na poluvremenu je promijenio sustav u 4-2-3-1, koji mu momčad nije igrala skoro dva mjeseca, no ništa se nije promijenilo.

Šampionska momčad i ona koja to tek želi postati

Dapače, Ronael Pierre-Gabriel, koji je u početnom sustavu 3-4-1-2 igrao desnog beka, a onda prešao na lijevog, glupo je skrivio penal i Marko Pjaca gurnuo je Rijeku na put prema naslovu prvaka. Dinamo je i dalje bio bezopasan, ali tu se vidjela razlika između šampionske momčadi i one koja to tek želi postati.

Rijeka nije mogla ili nije znala kako do kraja slomiti Dinamo. Imala je igru, imala je loptu u nogama, ali nikako nije mogla doći u poziciju da riješi susret. S druge strane, Dinamo se počeo malo dizati nakon što je preživio dominaciju domaćina, nije u međuvremenu puknuo i čekao je svoju šansu.

Nije ju dobio bog zna kakvom igrom, ali dovoljan je bio jedan nesmotreni prekršaj Radeljića, jako loša reakcija Nediljka Labrovića i genijalnost Brune Petkovića. Nitko ne zna zašto je Rijekin golman postavio živi zid posred gola i onda stao iza njega.

Tako postavljen nije imao nikakve šanse protiv fantastičnog udarca Dinamova kapetana, koji je odigrao groznih 75 minuta, ali je opet bio ključan čovjek u još jednoj velikoj Dinamovoj pobjedi ove sezone. Nije dobio nijedan duel, bio je potpuno bezopasan, ali kad je Dinamu trebalo više nego ikad, Petković je opet napravio ono za što ga Dinamo plaća milijun eura po sezoni.

Dinamo izjednačio iz prvog udarca na gol

Dobar dio sezone Dinamo nije imao sreće. U nogometu ona igra ogromnu ulogu, puno veću nego što su igrači i treneri nekad spremni priznati. Dinamu je sreća dosta puta ove sezone okretala leđa, no pomazila ga je u najvažnijoj utakmici.

Petkovićev pogodak bio je Dinamov prvi udarac na gol u cijeloj utakmici. Udarac Ivana Smolčića glavom u 81. minuti bio je Rijekin 16. udarac na gol, ali njega je zaustavila stativa kad je Nevistić već bio svladan.

Rijeka svoju šansu za rješenje utakmice nije iskoristila, Dinamo svoju za rješenje prvenstva jest. Kad uđe u pravi ritam utakmica, Takuya Ogiwara mogao bi se pokazati kao ozbiljno pojačanje. Japanac je bio dosta dobar kad je ušao u igru, a u 89. minuti fantastičnom dugom loptom proigrao je Hoxhu. On je odličnim biciklom poslao Radeljića u prazno i preciznim udarcem pogodio suprotni kut za 1:2.

Duboko u sudačkoj nadoknadi Rijeka je mogla barem malo odgoditi odluku o prvaku. Mišić je promašio loptu i ona je pala pred Niku Jankovića, koji je imao veliku šansu za 2:2., ali je pucao pokraj gola. Rijeka je utakmicu završila s 26 udaraca na gol, Dinamo je imao tri. To su te nijanse koje dijele srebro od zlata.

Rijeka posustala kad se prvi put našla iza Dinama

Sve su domaćini napravili da dobiju ovu utakmicu, ali im je nedostajalo ono nešto da to materijaliziraju. To se ne stječe preko noći, to se gradi godinama, što u SHNL-u, što u Europi. Dinamo je odigrao groznu utakmicu i takav je uspio prelomiti prvenstvo.

Čitavu sezonu bio je u situaciji da mora nekoga loviti i malo po malo smanjivao je razliku. Rijeka je posustala prvi put kad se našla na drugom mjestu. Upisala je dva poraza zaredom i prepustila Dinamu titulu. Moralo bi se dogoditi čudo da u zadnja tri kola ispusti ova četiri boda prednosti, a Rijeci jedina utjeha ostaje činjenica da do trofeja može u SuperSport Kupu.

Tako bi potencijalno najgora Dinamova sezona u zadnjih XY godina mogla završiti sjajno. Do titule prvaka nedostaje mu koračić, a u igri je i za titulu u Kupu. Tko bi se u domaćoj konkurenciji kladio protiv Dinama i Brune Petkovića?

Pročitajte više