Dinamo planira opet napraviti potez koji se svaki put dosad pokazao kao velika greška

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

DINAMO proživljava jednu od najtežih sezona u novijoj povijesti. Već godinu dana u klubu traje borba za prevlast, u tom periodu promijenjena su tri trenera, prodane su gotovo sve zvijezde, za što se nitko u klubu nije pripremio. U ljetnom prijelaznom roku stihijski su dovođeni igrači kako bi se pokrpalo što se pokrpati da, a sad je jasno da Dinamu treba rekonstrukcija kako u uredima tako i u svlačionici.

Sve to odrazilo se i na teren na kojemu se Dinamo muči kao nikad. Ispao je prvo u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa za Europa ligu, a sad u najlakšoj mogućoj skupini u Konferencijskoj ligi ima ogromnih problema. U HNL-u je situacija također dramatična. Rijeka mu bježi četiri boda (ima utakmicu više), a momčad je do nedjelje i lude pobjede nad Lokomotivom (2:1) bila u nizu od četiri poraza u pet utakmica.

Tko će rekonstruirati Dinamovu momčad?

Sergej Jakirović preživio je tu krizu, ali i njemu je svaka sljedeća utakmica "kvalifikacijska". U Maksimiru se nadaju da će trener i momčad nekako preživjeti do zimskog prijelaznog roka u kojem je plan znatno ojačati momčad, ali i dalje se ne nazire osoba koja bi taj proces trebala odraditi.

Mjesec dana od zadnje skupštine Dinamo i dalje službeno nema izvršni odbor jer spomenutu skupštinu i dalje nije potvrdio Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, a skupština je ta koja ga je imenovala i izglasala.

Kad će to biti, nitko ne zna. Taj novi izvršni odbor sastao se 10. listopada, a na toj sjednici Dario Šimić, čovjek zadužen za "sportska pitanja", podnio je ostavku. Iako je od njegova odlaska prošlo već 20 dana, a prijelazni rok počinje za dva mjeseca, ni na radaru nema čovjeka koji bi ga trebao naslijediti.

Pojavila se priča da je Dinamo želio Rijekina sportskog direktora Darka Raić-Sudara, ali je klub tu informaciju demantirao. Nakon Šimićeva odlaska Dinamu su se sami nudili neki ljudi iz hrvatskog nogometa, no klub im se zahvalio na interesu.

Menadžer engleskog tipa u Dinamu ne prolazi

Sergej Jakirović je trenutačno i trener prve momčadi i vršitelj dužnosti sportskog direktora i sve je izvjesnije da će na njoj i ostati. Uloga famoznog "menadžera engleskog tipa" u Maksimiru se već pokazala pogrešnom i nevjerojatno je da se razmišlja da nakon Damira Krznara, Željka Kopića i Ante Čačića tu ulogu dobije i Sergej Jakirović, trener koji ionako ima previše posla da momčad dovede u red.

Dinamu hitno treba čovjek koji će u dogovoru s upravom i u kontaktu s trenerom odlučiti u kojem smjeru će klub krenuti. Je li klub odustao od proizvodnje i forsiranja mladih igrača? Okreće li se klub samo dovođenju stranaca? Što je sa silnim igračima na posudbama, je li netko od njih za prvu momčad? Kad će se dogovoriti suradnja s nekim klubom da Dinamo ima filijalu?

Sve su to pitanja na koja u Dinamu predugo nema odgovora. Ni Šimić koji je bio zadužen za to nikad jasno nije rekao koja je njegova strategija i vizija Dinama, a sve skupa izgleda kao da je nema ni sad.

Dinamo ima ozbiljan problem ako misli da će dugoročno biti uspješan tako da će se kockati sa strancima koje će plaćati milijun, dva ili tri milijuna eura, dok će njegovi mladi igrači sjediti na klupi i gubiti se po posudbama u Sloveniji i BiH. Ako se već tim putem ide, onda to netko treba jasno reći i za to na kraju priče i odgovarati.

Pročitajte više