Dinamo sretno pobijedio u Skopju: Vardar tri puta pogodio stativu

Foto: Pixsell

VARDAR - DINAMO 1:2 u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka. Hrvatski prvak vodio je nakon pola sata kod makedonskog s dva gola razlike, ali je dopustio domaćinu povratak u meč. Vardar je smanjio početkom nastavka, a uz to je tri puta pogodio okvir gola.
 
Vardar je zaslužio remi, ali i da je pobijedio, Dinamo bi na uzvratu bio veliki favorit. Ipak, Cico i igrači očito se tek upoznaju
 
Ne možemo reći da se Vardar vratio u "dvomeč", odnosno da si je golom za ublažavanje poraza povećao šanse za prolazak, jer i da je izjednačio, pa i minimalno pobijedio, Dinamo bi bio premoćni favorit na revanšu za tjedan dana na Maksimiru. Ali, očito je da se Cico Kranjčar, povratnik u Dinamo, još uvijek tek upoznaje sa svojim igračima i da se zajedno zagrijavaju za novu sezonu.
 
Dinamo se počeo privikavati na život poslije Pjace
 
Protiv Vardara su vidjeli kako će im u njoj biti bez Marka Pjace, koji je bio u Skopju, ali nije igrao "zbog prehlade", točnije transfera u Juventus. Ante Ćorić, drugi mladi as, ušao je s klupe, dok je Eduardo, slavljenik europske krune s Portugalom, dobio poštedu, pa je Dinamova vrata kod Vardara čuvao Ježina.
 
A kada je o zagrijavanju riječ, teško da može biti pregrijanije i vrelije nego li je to u slučaj u Makedoniji usred ljeta. Jedino možda, kada je riječ o "regiji", u ovo doba godine u Kninu ili Mostaru. Utakmica se igrala po paklenoj vrućini. Kakvo je (ne)vrijeme u Skopju, dovoljno govori podatak da je prije susreta, koji je počeo u 20.45, dakle navečer, na terenu izmjereno 30 stupnjeva.
Skopje je ovaj put bilo pakleno i vruće samo klimatski, Arena Filipa II zjapila je poluprazna
 
Sudac Robert Madley zato je po jednom u svakom poluvremenu prekidao utakmicu kako bi se iscrpljeni igrači osvježili i barem malo odahnuli od užasnih uvjeta u kojima su morali igrati. Skopje je i u vrijeme jugo-lige bilo na glasu kao jedno od najtežih gostovanja, posebno "vruće" atmosfere, ali ovaj put to se odnosilo samo na klimatske uvjete.
 
Dinamo nije posebno patio zbog brojnosti i fanatičnog navijanja domaće publike, jer usprkos najavama o rasprodanom stadionu povodom dolaska atraktivnog protivnika iz prijateljske zemlje, Arena Filipa II, makedonski nacionalni stadion, bila je ispunjena manje od pola kapaciteta. Na Arenu stane 34 tisuće gledatelja, a Vardar i Dinamo gledalo je 15-ak tisuća.
 
Svaka čast igračima obje momčadi, imali smo što čuti
 
I imali su što vidjeti (a mi čuti, jer smo zato što nije bilo televizijskog prijenosa, utakmicu pratili preko radijskog, zahvaljujući kolegama iz Radio Makedonije) od igrača obje momčadi, koji zaslužuju pohvale za pokazano, posebno jer se mora uzeti u obzir da su igrali po nepodnošljivoj vrućini. Zanimljiva, uzbudljiva utakmica, u kojoj su se zbog otvorenog garda obje momčadi pred golom Dinama i Vardara redale prilike. Kontre su prelazile u rekontre, lopte fijukale u mrežu, pored vrata, a još najćešće u njihove okvire, jer Vardar je dva puta pogodio prečku, jednom stativu, dok je i Dinamo jednom zatresao vratnicu.
 
Autogol i Soudani: Činilo se da će se Dinamo prošetati 
 
I dok je Dinamo sretno tri puta ostao bez gola u svojoj mreži, prvi je u Vardarovu zabio uz pomoć sreće; Soudani je u 21. minuti centrirao s desne strane, a branič domaćih Mijušković želeći ispucati loptu, zakucava je u vlastitu mrežu. Odmah zatim Kojašević nakon kornera puca blizu Ježinine vratnice, a u 30. minuti Dinamo zabija gol odluke. Ovaj put sreća nije imala ništa s tim. Soudani je odlično prošao, opet po desnoj strani i poslužio Roga, koji zabija s desetak metara. 
 
Vardar je do kraja poluvremena imao nekoliko prilika; Mijušković je pucao pored gola nogom, Kojaševićev udarac glavom nakon kornera Ježina je izbacio u korner, a prvi put da je Vardar pogodio okvir gola bio je u 36. minuti: Napadač Petkovski pobjegao je Šifi i pucao s ruba peterca u stativu.
Stativa Sigalija i Ćorićev odbijanac u mrežu, ali s krive strane
 
Zasluženi gol Vardar postiže u 55. minuti. Bila je to lijepa akcija internacionalaca za gol Makedonaca: Brazilac Juan Felipe krasno je proigrao Armenca Hambardžumjana, koji izbjegava ofsajd zamku i smanjuje veliku prednost Dinama.
 
Samo tri minute kasnije, Hernandez iz dobre pozicije propušta vratiti Dinamovu prednost na dva gola i puca pored vrata. Slijedio je mirniji dio prije uzbudljive završnice koju su otvorile dvije velike prilike Dinama: U 67. minuti Sigali puca glavom, golman Pačkovski odbija do stative, od koje lopta dolazi Ćoriću, ali on iz blizine gađa vanjski dio mreže.
Vardarova opsada za kraj: Stativa, prečka, pored gola i u Ježinu
 
Hambardžumjan je zatim silovito tukao, ali Ježina brani, da bi u 82. minuti Vardar drugi put pogodio stativu. U brzoj kontri domaćih Kojašević je dodao Jonathanu Dos Reisu, umjetničkog imena Balotelli, koji je u odličnoj poziciji s lijeve strane pucao u vratnicu. Dvije minute kasnije, Felipeov slobodni udarac odlazi malo iznad Dinamovog gola.
 
Konačno, u drugoj minuti sudačke nadoknade, Kojašević prolazi obranu gostiju, dobro puca, ali pogađa prečku, što je bio treći put da Vardar umjesto gola, trese njegov okvir.
 
Sastavi:
 
VARDAR
 
Pačovski; Hambardžumjan, Grnčarov, Mijušković, Popov - Spirovski, Gligorov - Kojašević, Juan Felipe, Asani - Petkovski
 
DINAMO
 
Ježina; Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Matel - Paulo Machado, Antolić - Soudani, Rog, Fernandes - Henriquez

Pročitajte više