DINAMO - RIJEKA 1:1 Dinamo preuzeo vrh, blijeda Rijeka izvukla bod

Foto: Index

DINAMO i Rijeka su u derbiju 6. kola HNL-a na Maksimiru odigrali 1:1 te su i dalje jedine dvije neporažene momčadi u dosadašnjem dijelu sezone. Dinamo je poveo u 32. minuti golom Gavranovića, a bod Rijeci osigurao je Raspopović šest minuta kasnije s(p)retnim eurogolom s 20 metara.

Ako je za suditi po prvih šest utakmica u prvenstvu, Rijeka, Osijek, a osobito Hajduk, morat će se itekako namučiti žele li dobiti Bjeličinu momčad. Dinamo je u ovom derbiju potpuno nadigrao Kekovu momčad, koja nije ozbiljnije došla do Livakovićeva gola i do remija je došla samo zahvaljujući Raspopovićevom “lucky punchu”. Da ta lopta nije okrznula Leovčevu nogu i tako dobila savršeni felš teško je da bi Rijeka dala gol i teško je da će netko drugi imati toliko sreće drugi put.

Kriza Dinamove realizacije

To je dobra vijest za Nenada Bjelicu. Loša je da je Dinamo polako pokazuje već ozbiljnu krizu u realizaciji koja ga je stajala plasmana u Ligu prvaka i koja mu se ne smije događati u utakmicama u Europa ligi. U HNL ih imaju još 27 i jedan loš dan brzo će se zaboraviti novom pobjedom, ali u Europi se ovakva dekoncentracija neće tolerirati. Morat će Bjeličina momčad realizirati barem svaku petu polušansu i šansu u kojoj se nađe protiv Fenerbahčea, Anderlechta i Spartaka jer inače neće moći računati na bodove.

Mogao je Dinamo protiv Rijeke u vodstvo već u osmoj minuti kad je Hajro odlično nabacio pred peterac, a Gavranović u padu iz voleja pucao preko gola. U 27. minuti Leovac je odlično prošao po lijevoj strani i zavrnuo loptu u sredinu. Gavrović je uzeo čisti šut Gojaku i pucao blok Escovala, lopta se odbila do Olma, ali je Rijekin stoper blokirao i njegov udarac s 20 metara.

Gavranović zabio "svojima" 

Rijeka je najbolju šansu imala u 28. minuti kad je linijski sudac naivno podigao zastavicu zbog pasivnog zaleđa Gorgona, no glavni je pustio igru, Acosty pobjegao Dinamovoj obrani i prebacio Livakovića, ali je Stojanović očistio loptu s crte. I onda, u 32. minuti, sjajni Poljak Kadzior ubacio je s desne strane, a Escoval je u pokušaju da izbije loptu prevario Slugu i umalo zabio autogol. No, lopta se od stative odbila ravno na nogu Gavranoviću koji s nekoliko metara zabija u prazan gol.

Golčina Raspopovića

Dinamo je smirio igru i čekao poluvrijeme da bi u 38. minuti primio jedan od čudnijih golova u zadnjih nekoliko godina. Spomenuti Raspopović je opalio s 20 metara iskosa, lopta malo okrznula Leovčevu kopačku i u nevjerojatnom luku, poput Quaresmine “trivele” završila u suprotnim rašljama za 1:1.

To i udarac Lončara s 20 metara u same rašlje u 44. minuti, koji je Livaković odbio u korner, bilo je sve što je Rijeka odigrala. Branitelj naslova je do kraja susreta bio apsolutno dominantan, ali ništa osim jednog osvojenog boda mu to nije vrijedilo.

U 52. minuti Perić nakon ubačaja iz slobodnjaka tuče glavom kraj gola, četiri minute kasnije Sluga brani odličan udarac Dilavera glavom, a u sljedećem napadu hvata i šut Kadziora. U 70. minuti Raspopović je očistio loptu s crte nakon još jednog Perićevog pokušaja, a Gavranović je u 72. minuti na vrhu peterca promašio dobar ubačaj Stojanović.

Nisu to bili oni čisti ziceri, ali su bile dovoljno dobre prilike da Dinamo utakmicu s pola gasa riješi u svoju korist. Kao što smo rekli, takva kriza realizacije bi protiv europskih momčadi mogla biti jako skupa. Mogla je Rijeka šest minuta prije kraja kazniti Dinamo za takvu nonšalanciju, ali su gosti u situaciji tri na dva upropastili čistu kontru. Raspopović je u 90. minuti dobio drugi žuti karton i umalo se iz junaka pretvorio u tragičara, ali je Rijekina obrana izdržala.

Kekova momčad je sad već u ozbiljnoj rezultatskoj, ali i igračkoj krizi. Osim pobjede protiv Rudeša prije dva tjedna, Rijeka već mjesec dana nije odigrala poštenu utakmicu. Remi sa Sarpsborgom i Hajdukom, poraz od Norvežana i kaotičan remi protiv Istre 3:3 dokaz su da na Rujevici nešto ozbiljno ne štima.

Dvije ponajbolje hrvatske momčadi imaju reprezentativnu stanku i dva tjedna da poprave igru. Rijeka kompletnu, a Dinamo napadačku. Za prezimljavanje u Europi to je apsolutni imperativ.

 

Pročitajte više