FINALE HRVATSKOG KUPA

DINAMO - RIJEKA 1:3 Rijeka odigrala utakmicu sezone i osvojila Kup

Foto: Pixsell

RIJEKA je u fantastičnom finalu Hrvatskog kupa u Puli golovima Čolaka, Halilovića i Kvržića pobijedila Dinamo 3:1 i došla do pete titule u ovom natjecanju.

Igrala se 74. minuta. Dinamo je desetak minuta ranije smanjio na 1:2, stjerao Rijeku u šesnaesterac i Bišćanova momčad izgledala je kao da je pitanje vremena kad će primiti drugi gol. A onda je Escoval neoprezno igrao rukom i sudac Batinić je opravdano dosudio penal za Dinamo.

Momčad Nenada Bjelice, koja nije igrala dobro, ali je pokušavala i trudila se, dobila je najveću moguću priliku vratiti se u utakmicu. Olmo je dobro pucao u sam kut, ali je Simon Sluga fantastično pročitao njegov udarac i izvadio loptu iz gola. Bila je to kulminacija velike, prave utakmice na Aldo Drosini nakon koje se Dinamo više nije mogao vratiti, a Rijekinu titulu spektakularnim golom potvrdio je Zoran Kvržić u 85. minuti. Sjajno je primio dugu loptu s lijeve strane, prebacio je na desnu i kraj statičnog Dilavera poslao bombu u suprotne Livakovićeve rašlje za konačnih 3:1.

GNK Dinamo Zagreb - HNK Rijeka Rezultati uživo

Dinamo je odlično otvorio utakmicu: u prvih desetak minuta zagospodario je terenom i u 3. minuti Oršić je pobjegao protivničkoj obrani, ali je Sluga na vrijeme izašao i spriječio ga. Mučila se Rijeka s posjedom, gubila je lopte i predavala ih Dinamu i iz prvog prelaska centra je povela. Nakon odlične akcije iz kornera lopta je došla do Tomečaka koji je raspalio s 20 metara, ali je Livaković nevjerojatnom obranom izvadio loptu iz rašlji. Riječani su izveli novi korner kod kojeg je Petković čuvao Čolaka, ali je dvaput očajno reagirao i Rijekin napadač je s nekoliko metara zakucao loptu za vodstvo.

Dinamo prvu šansu stvorio nakon pola sata

Gol je presjekao Dinamo koji se nije snašao, a nokautirati ga je mogao Halilović u 17. minuti, ali je Livaković još jednom velikom obranom skinuo i njegov udarac. Prvu pravu priliku Zagrepčani su složili u 31. minuti kad je Ademi poslao povratnu loptu na desetak metara, a Oršić iz sjajne situacije pucao preko gola.

Petković je teško izlazio na kraj s vrlo sigurnim i koncentriranim Bišćanovim stoperima, a Dinamovu igru su u tim trenucima vodili Dilaver i Teophile-Catherine čija se igra svodila na bezopasne ubačaje u šesnaesterac koji nisu nikoga nalazili. I kad se činilo da će Rijeka mirno sačuvati prednost do poluvremena, u 39. minuti ju je udvostručila. Kvržić je napravio dar-mar po desnoj strani, majstorski je prošao Rrahmanija na gol-aut liniji i poslao nisku loptu u peterac. Na prvoj stativi je Stojanović pustio Halilovića koji je iz blizine ugurao loptu u gol za 2:0. Dvije pogreške Dinamove obrane - dva gola.

Nenad Bjelica je na poluvremenu u svlačionici ostavio Amira Rrahmanija i slabog Atiemwena, ubacio Leovca i Gavranovića i Dinamo je proigrao. Gavranović se pridružio Petkoviću u špici i unio nered u Rijekinu zadnju liniju, Olmo je prešao na desno krilo i krenula je opsada Slugina gola.

Već u 50. minuti Petković je prebacio loptu glavom Gavranoviću, a ovaj je iz jako dobre situacije pucao preko gola. Dvije minute kasnije Slugi je ispala lopta i pala pred Gavranovića, ali ga je Escoval na vrijeme zatvorio i spasio svoju momčad. Svih 11 igrača Rijeke u tim trenucima bilo je iza lopte, Dinamova zadnja linija stajala je na polovici Rijeke, ali kako je poluvrijeme odmicalo, Bišćanova momčad se presložila i postala sve sigurnija.

Dinamovi napadi opet su se sveli na centaršuteve i u trenucima kad je Dinamov pritisak popuštao, Zagrepčani su se u 63. minuti vratili u igru. Sluga je nevjerojatno obranio Ademijev udarac glavom s dva metra, Olmov udarac nakon odbijanca netko je očistio pred golom, a lopta je došla do Oršića koji odličnim udarcem pogađa suprotni kut za Dinamov povratak.

Dinamo stisnuo i došao na korak do preokreta

Baš kao što je Dinamo presjekao prvi gol, tako je i ovaj šokirao Rijeku. Sigurna obrana počela je izgledati jako klimavo i u 69. minuti Oršić se majstorski riješio protivničkog igrača na rubu kaznenog prostora, ali je njegov udarac fijuknuo kraj stative. Tri minute kasnije Leovac je probio lijevu stranu i ubacio u sredinu, a loptu je rukom, po mišljenju Marija Strahonje u prirodnom položaju, zaustavio Escoval i gurnuo Olmu priliku utakmice koju Španjolac nije iskoristio…

Rijeka je odigrala veliku utakmicu, a Igor Bišćan se potvrdio kao iznimno perspektivan trener. U tri sezone trenerske karijere s tri različite momčadi osvojio je četiri trofeja. Rudeš je 2017. godine uveo u prvu ligu, s Olimpijom je prošle godine osvojio duplu krunu i sad je s Rijekom osvojio Hrvatski kup.

Sjajno je iskoristio loš Dinamov dan i odlično postavljenom igrom potpuno zaslužio ovaj naslov. Dinamo je propustio veliku sezonu zaključiti još jednim trofejom, ali će nakon utakmice protiv Hajduka u nedjelju moći na odmor otići šampionski.

Pročitajte više