DINAMO U LIGI PRVAKA

Dinamo saznao potencijalnog protivnika za skupine Lige prvaka, imao je sreće

Foto: EPA

HRVATSKI prvak Dinamo od 19:45 gostuje u prvoj utakmici trećeg kvalifikacijskog pretkola za Ligu prvaka kod bugarskog prvaka Ludogorca. Uzvratna utakmica igra se za sedam dana na Maksimiru. Ako Dinamo izbaci Bugare, u borbi za skupine Lige prvaka igrat će protiv norveškog Bodo/Glimta ili litvanskog Žalgirisa, odlučeno je na današnjem ždrijebu u Nyonu.

To je dobra vijest za Dinamo jer je hrvatski prvak izbjegao okršaj s turskim Trabzonsporom, najtežim mogućim suparnikom u play-offu. U Indexovoj anketi čak 44 posto čitatelja priželjkivalo je Bodo/Glimt ili Žalgiris, kao najlakše suparnike za Čačićevu momčad. Dinamo će u prvom susretu gostovati u Norveškoj ili u Litvi. Plasman u grupnu fazu ove sezone donosi više od 20 milijuna eura nagrade od UEFA-e.

Žalgiris senzacija ovih kvalifikacija, Bodo/Glimt senzacija prošle sezone

Žalgiris je ove sezone prvo izbacio kosovski Ballkani nakon produžetaka, a onda s ukupnih 3:0 iznenadio švedski Malmo. Zanimljivo, prošle sezone je u play-offu Konferencijske lige ispao upravo od Bodo/Glimta s 3:2.

Norvežani su nakon izbacivanja Žalgirisa postali senzacija Konferencijske lige. Prvo su razbili Mourinhovu Romu sa 6:1 i kao drugi prošli u nokaut-fazu, a tamo s 5:1 prošli Celtic i s 4:3 Az prije nego što im se Roma osvetila i izbacila ih u četvrtfinalu (2:5). 

Ove sezone je Bodo/Glimt s 4:3 prošao islandski KI, a onda s 8:1 Linfield, prvaka Sjeverne Irske. U Norveškoj je liga u tijeku i Bodo/Glimt je treći s osam bodova manje od vodećeg Moldea i utakmicom manje. Norveški prvak prema Transfermarktu vrijedi 17 milijuna eura, čak 83 milijuna manje od Dinama, a najskuplji igrač je 23-godišnje krilo Ola Solbakken (2 milijuna eura). Žalgiris vrijedi manje od 7 milijuna eura (6.8). 

Prvak Srbije Crvena zvezda ako prođe armenski Pjunik igrat će protiv Maccabija iz Haife ili ciparskog Apollona, a derbi play-offa je okršaj Kopenhagena i Trabzonspora.

Isti suparnik i u ždrijebu Europa lige

Modri su saznali i potencijalne protivnike u doigravanju za play-off Europa lige, u slučaju da ispadnu protiv Ludogoreca. To će biti iste Bodo/Glimt ili Žalgiris, momčadi s kojima može igrati u doigravanju za skupine Lige prvaka, samo je riječ o poraženima iz tog duela. 

Prve utakmice play-offa za Ligu prvaka su 16. i 17. kolovoza, a uzvrati sedam dana kasnije. Utakmice doigravanja za Europa ligu su na rasporedu 18. i 25. kolovoza. Ždrijeb grupne faze Lige prvaka na programu je 25. kolovoza.

Pročitajte više