DINAMO ZAGREB

Povratak Ante Čačića u Dinamo je debakl Uprave i pljuska navijačima

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

NAKON poraza u poljudskom derbiju od Hajduka i sramotne igre Dinamo je smijenio trenera Željka Kopića. Funkciju je, prema navodima iz kluba, samo privremeno (do kraja sezone) preuzeo Ante Čačić, čovjek koji je vodio Plave prije deset godina, a nakon toga je bio i izbornik hrvatske reprezentacije.

U velikoj Indexovoj anketi navijači su za Kopićevog nasljednika htjeli veliko ime. Najviše glasova dobio je Matjaž Kek, a uslijedili su Slaven Bilić i Sergej Jakirović, koji je ove sezone napravio čudo sa Zrinjskim. Velik broj glasova dobio je i Goran Tomić, koji već tri sezone sjajno gura u domaćoj ligi.

Ipak, ništa od toga nije se ostvarilo. Na Maksimir stiže još jedan iz plejade prokušanih i neuspješnih trenera iz prošlosti koji su na navijače ostavili vrlo negativan dojam. Klub u ovom trenutku vjerojatno ni nema bolje rješenje, ali to je najveća sramota i tuga Mamićevog Dinama. 

Čačić je nebitan

I dok društvenim mrežama tutnji bijes Dinamovih navijača, nemoguće je ne primijetiti koliko je takva emocija iracionalna s obzirom na dosadašnja iskustva s najdražim klubom. Jedina kvaliteta važna za dolazak na klupu hrvatskog prvaka je podobnost. Svatko (točnije dvojica trenera od njih skoro 30) tko je iskakao iz tih okvira bio je odbačen na najgori mogući način.

Ne treba isključiti ni mogućnost da Čačić u ovih pet utakmica osvoji Dinamovu Upravu i povede momčad u novu europsku sezonu. Takva praksa ne bi bila presedan. Podsjećamo, na isti način je Zoran Mamić ostao na klupi Dinama unatoč žestokim prosvjedima navijača, pretežno Bad Blue Boysa. Privremeni su, uostalom, trebali biti i Krznar i Kopić.

Dinamo je već doktorirao ovakve situacije, u kojima treba samo preživjeti prvi udar javnosti. Za par mjeseci će ionako navijači tražiti promjenu na trenerskoj klupi. A kad dođu novi kopići, čačići i jurčići, jednako će se čuditi.

Ante Čačić je, iz toga aspekta, nebitan u cijeloj ovoj priči. Željko Kopić je bio trener Dinama skoro pet mjeseci pa se ponašao i postavljao momčad kao da je privremeno rješenje. Uostalom, to je i bio, unatoč tituli stalnog trenera. Znalo se i vidjelo iz aviona da je na klupi uz kredit koji može biti povučen svakog trenutka.

Kako se Dinamo doveo u ovu situaciju? Tako što je na klupi držao lopova, a onda pomoćno osoblje

Umjesto nebitne činjenice u cijeloj priči - tko je novi privremeni trener Dinama, jedini kakav postoji u tom klubu - bitno je samo podsjetiti kako se zagrebački klub doveo u ovu situaciju, koja njegovim navijačima djeluje kao traumatična epizoda Beskrajnog dana.

Nenad Bjelica bio je najuspješniji Dinamov trener od samostalnosti te jedan od najboljih u povijesti. Uslijed korone otkaz mu je zviznuo međugorski vožd uz svesrdnu pomoć dijela sportske medijske scene, isti onaj koji je s bratom iz Dinama maznuo oko 116 milijuna kuna, a osim toga je podignuta optužnica kojom se terete za još 200 milijuna kuna.

Taj isti brat je, nakon nepravomoćne presude kojom je proglašen krivim, obnašao u Dinamu dužnost sportskog direktora, a onda se spustio i na Dinamovu klupu nakon što je par utakmica na njoj proveo naivni Igor Jovićević.

Mlađi od bratskog dvojca koji je pokrao Dinamo je, mora se to reći, kao trener napravio respektabilan posao i ostvario još jednu veliku europsku sezonu bez problema u HNL-u. Pa ipak, budući da će Zoran Mamić u Dinamovoj povijesti ostati zapamćen najprije kao lopov, a tek onda kao trener, znalo se da će biti tu samo dok presuda ne postane pravomoćna.

Dok su Rijeka, Osijek i Hajduk pogodili s trenerima, Dinamo je kiksao

Dinamo na to nije bio spreman. U međuvremenu mu je Rijeka iz dvorišta uzela Gorana Tomića, Osijek je prihvatio odbačenog Bjelicu, a Hajduk je probao s čak dvojicom stranaca. Dinamo je preuzeo Mamićev prvi pomoćnik Krznar, veliki vojnik kluba, ali i čovjek kojem je prvi trenerski posao u životu bila Dinamova klupa.

I Krznar je dojmom u javnosti i sposobnošću da svoje ideje prenese na svlačionicu bio tek privremeno rješenje. Ipak, i tu je Dinamo ostao bez rješenja pa se umjesto njega na klupu spustio vjerojatno jedini preostali čovjek u klubu s trenerskom licencom

Isti onaj koji je danas dobio otkaz i kojem će najpamtljiviji trenuci u HNL karijeri ostati gadljivo ulizivanje Torcidi i skandalozan odgovor na pitanje je li član Hajduka. Tog trenutka, kada nije eksplicitno rekao da nema veze s Hajdukom, više nije smio biti trener Dinama.

Dinamo je u stani-pani situaciji, s Osijekom za petama i probuđenim Hajdukom, odlučio pokušati spasiti stvar s Antom Čačićem, tipom koji je postao trener Dinama u prvom mandatu jer, a ovo nije ironija, živi blizu stadiona. 

Da stvar bude smješnija ili tužnija, ovisno o perspektivi iz koje gledate, izvori govore kako je Dinamo prije Čačića kontaktirao Krznara. Istog onog kojeg je Kopić zamijenio jer nije bio dovoljno dobar. Čak i za maksimirsku zonu sumraka to je potpuni izostanak razuma.

Čačić je dvije godine bez posla

Novi Dinamov trener postao je čovjek koji je zadnji trenerski angažman imao prije dvije godine. Zadnji klub koji je vodio bio je egipatski Pyramids, ali je nakon trećeg mjesta u ligi morao otići. Prije toga je imao također dvije godine pauze nakon što je dobio otkaz kao izbornik Mamićeve Hrvatske.

Njegov dolazak je još jedna od milijardu pljuski u lice navijačima Dinama. Argument da se bolje rješenje nije moglo naći odmah vrlo vjerojatno stoji, ali klub je na klupi držao USKOK-ove optuženike i pomoćne trenere dok mu je konkurencija uzimala sve što valja iz domaćeg bazena, a za pravog stranca nikad nije bio spreman iskeširati novac.

Pljuska navijačima kao podsjetnik

Tako će ostati upamćeno da su Dinamo, klub s budžetom od 63 milijuna eura, u jednoj sezoni vodili Damir Krznar, Željko Kopić i Ante Čačić, samo par dana nakon objave da je klub posrednicima za transfere isplatio 51 milijun kuna. Čak i navijači Dinama, naučeni na tretman najgore vrste, ne zaslužuju da ih se pravi takvim budalama.

U slučaju da dođe do najgoreg scenarija za Dinamo, a to je gubitak naslova, za to neće biti krivi ni Krznar, ni Kopić, ni Čačić, nego sramotna Uprava koja je napravila sve što može da oslabi Dinamo, koliko god se svjetla reflektora pomicala prema trenerima, a ne prema onima kojima se i danas upravlja na daljinski iz Hercegovine.

Ako svaka promjena nudi sa sobom i nove mogućnosti, pa stvari treba gledati pozitivno, to se može naći i u današnjim vijestima. Dinamove navijače se još jednom, nakon nekog vremena, podsjetilo čiji je ovo klub i na koji način operira.

Pročitajte više