Dinamo slavio unatoč opasnim navikama obrane

ZBOG europskih obveza, nogometaši Dinama dan ranije otvorili su 6. kolo HNL-a, susretom protiv prvoligaša iz Čakovca. Iako su odnijeli na prvi pogled uvjerljivu pobjedu 3:1, mnogo se briga strovalilo na leđa prvog stratega Maksimirske. Oduševio je tek raspoloženi Mario Mandžukić, koji je Modre doveo u vodstvo u 14. minuti. Sammir je centrirao s lijeve strane, Čale je bio prenizak u skoku, ali mladi reprezentativac dohvatio je loptu na drugoj vratnici i s pet metara neobranjivo pogodio u gornji desni kut. No, razočarala je već tradicionalno zbunjena obrana, koja je dopustila Čakovčanima da dođu na korak do izjednačenja.

Mandžukić - Međimurje 2:0

Mandžukiću idu zasluge i za drugi Dinamov pogodak, koji je stigao već u 31. minuti. Nakon kombinacije s Josipom Tadićem, Mandžukić je istrčao sam pred Čonkaša i nesebično proslijedio loptu na lijevu stranu za Nikolu Pokrivača. Dinamov defanzivni vezni nije propustio zabiti u praznu mrežu, svoj inače prvi pogodak za "Modre". Činilo se kako će bivši Zagrebaš sam pobijediti goste iz Čakovca, no to su spriječili njegovi suigrači iz obrane. Unatoč apsolutnoj dominaciji i apsolutno zasluženom vodstvu, Modri su se opustili početkom drugog dijela i obrana je ponovo posegnula za starim, opasnim navikama.

Nogometaši Međimurja smanjili su doživljaj i u nastavku beskompromisno krenuli u napad. Pa što bude, razmišljao je Anić, svjestan da bezglavo jurnuti na Dinamo znači i prepisati smrtnu presusu. Sijevnule su, međutim, dvije izgledne prilike, a nakon treće Čakovčani su konačno smanjili zaostatak. Postava ispred Kocha se ukopala, ne uzbuđujući se previše zbog Pintarićeve loptu s lijeve strane. Edin Šaranović dobro se postavio na drugoj vratnici i iako malen rastom, preskočio je ležernu Dinamovu obranu, te naposljetku prebacio i vratara Modrih.

 

Koch se, pak, "proslavio" samo minutu kasnije, kada na centaršut reagira izletom u prazno. Bratković je fulao nevjerojatnu prigodu, ali to Ivankoviću ništa ne znači. Ozbilje ekipe koje su svjesne što donosi Liga prvaka, u pravilu neće fulati.

Kao posljednji test za prvu "povijesnu utakmicu" ove jeseni, na Maksimir je stigla bez pretjerivanja, neočekivano hrabra i organizirana ekipa koja je uostalom, za dlaku propustila pobjede nad Hajdukom i Rijekom, direktnim konkurentima za mjesto pri vrhu prvoligaške ljestvice te presudila Ivanu Pudaru (mada je Pudar "pokojni" još od neprihvatljivih 0;0 na Stanovima u prvom kolu) .

Trebalo je to biti dostatno upozorenje Modrima, alarm da nema opuštanja, pogotovo na dva gola prednosti, a trebalo je biti najmanje pet.  Profesor je rješenje tražio rotirajući; umjesto bezglavog Guele koji osim što ne može pogoditi, nema ideju u suradnji sa suigračima, ušao je Vugrinec, a Sammira je zamijenio Mihael Mikić. Često je mjenjao mjesto s Ettom, propuštajući ga prema naprijed, i to je Mikić radio vrlo dobro.

Sjajni gostujući vratar Čonkaš držao je svoju momčad u igri pet minuta prije kraja; no tada je susret odlučio Dinamov terijer Ognjen Vukojević, mat udarcem nakon lijepe povratne lopte - Mikića!

Zabrinjava što su Modri na konto unaprijed zaračunali bodove iz šestog kola, iako nisu mogli računati na glavnog arhitekta igre Luku Modrića (zadnja loža). Kapetan je vidno nedostajao, čak i protiv Međimurja. Nije bilo ni kažnjenog Balabana (crveni karton), te ozlijeđenih Šokote i Carlosa (problemi sa mišićem). No, jednostavno nema opravdanja za opasnu igru Ivankovićevih defanzivaca i silne promašaje najdarovitijih napadača HNL-a. Protiv Werdera Modri ne mogu računati na individualnu kvalitetu.  Sjetimo se da je u Bremenu najbolji Dinamo izgubio od vjerojatno najlošijeg Werdera.

Profesor je uoči pripremne utakmice s Mađimurjem lomio koplja na na tri fronta, a vjerujemo da je barem razriješio neke dvojbe; na stoperskoj poziciji trebao bi, unatoč premorenosti, nastupiti Schildenfeld (koji plaća danak nedostatku prave zamjene na svojoj poziciji, pa ne čudi što je Ivanković namjeravao Vrdoljaka vratiti na stopera ), na desnom boku bit će Etto, mada je rekovalescent Buljat odigrao solidnu partiju, dok je Guela, nadamo se, zasad definitivno ispao iz udarnog sastava. 

Nakon mjesec dana u momčad se vratio igrač Davor Vugrinec i to je sjajna vijest. 



Prvo poluvrijeme:

Mandžukić već u petoj minuti, nakon proboja po lijevoj strani, gura Guelu u stopostotnu priliku, ali nogometaš iz Obale Bjelokosti još uvijek ima problema s realizacijom. Ovaj put umjesto nebranjeni prostor Čonkaša pogodio je gol out. Dinamo je apsolutno dominirao početkom susreta, a visoku razinu spreme (kao i u Kreševu tijekom nastupa mlade reprezentacije) pokazao je Mandžukić, koji je u devedeset sekundi dva puta opasno priprijetio Čonkašu. Oba puta probio je po desnoj strani, ali je gađao vanjsku stranu mreže, odnosno,  u drugom pokušaju nije uspio prevariti gostujućeg vratara.

Gol za Dinamo. No, Mandžukić se iskupio već u 14. minuti; Sammir je ubacio s lijeve strane, Čale je bio prenizak u skoku, ali je Dinamov napadač spremno čekao na drugoj vratnici i s pet metara matirao Čonkaša!

U 19. minuti prvi pokušaj Međimurja; povratnika Kocha iz slobodnjaka s 25 metara udaljenosti testirao je Milardović, ali vratar Modrih nije se dao iznenaditi.

Gol za Dinamo.
Strijelac je Pokrivač, ali velike zasluge ponovo idu Mandžukiću, koji je sam istrčao pred vratara Čonkaša (nakon lijepe kombinacije s Tadićem), te loptu nesebično proslijedio lijevo za Pokrivača. Dinamov defanzivni vezni postigao je svoj prvi pogodak za Modre.

Svega tri minute trebalo je Dinamovcima da ponovo unesu paniku u redove Čakovčana; krenuo je brzi protunapad, a Sammir je s ruba kaznenog prostora pucao u ruke Čonkašu. U 36. minuti, nova kontra; Guela proigrava Tadića u prostor, no zastavica pomoćnog suca visoko je podignuta.  Po mnogima, vrlo dvojbena odluka Šuprahinog pomoćnika.

Ivanković je na zagrijavanje poslao Ettoa, Mikića i Vugrinca.

Drugo poluvrijeme:

Odmah na početku drugog dijela Ivanković je umjesto Sammira u igru uveo Mihaela Mikića, dok je Anić umjesto Janjetovića uposlio Dos Santosa Silvu. Čakovčani su na startu stvorili dvije dotad najizglednije prigode; najprije je Dos Santos fino prsima primio Pintarićevu loptu, ali loše pucao, da bi nakon dvije minute udarac Šaranovića s ruba kaznenog prostora obranio Koch.

Gol za Međimurje. No, dobro otvaranje nastavka igrači Međimurja okrunili su u 55. minuti. Ponovo je Modra obrana bila zbunjena te se nije pretjerano obazirala na Pintarićevu loptu upućenu s lijeve strane. Šaranović je stajao na drugoj vratnici i iako malen rastom, preskočio čitavu Dinamovu obranu, te naposljetku prebacio i vratara Modrih! 

Nakon deset minuta gusto je na drugoj strani; Buljat izvodi korner, a Drpić glavom odlično cilja gornji desni kut. No, Čonkaš je još bolje intervenirao. Ne radi se o slučajnosti, jer vratar Međimurja čudesno je skinuo i udarac Mandžukića glavom, nakon ubacivanja Mikića.

Ivanković rotira u nastavku: Umjesto Guele ulazi Vugrinec, dok je solidnog Buljata zamijenio Etto.

U 78. minuti Čonkaš se prometnuo u igrača susreta! Slobodnjak s 25 metara izvodi Vugrinec, ali vratar gostiju fantastično čita njegov udarac. 


Gol za Dinamo. Igrač prevage ovaj put bio je Dinamov terijer Ognjen Vukojević koji pet minuta prije kraja susreta pronalazi pravi ključ za Čonkaševu mrežu.

Do kraja susreta opasnost po Čonkaša stizala je od strane Mandžukića i Vugrinca, no rezultat je ostao isti.

Početni sastavi:

Dinamo: Koch, Čale, Drpić, Schildenfeld, Buljat, Vukojević, Pokrivač, Guela, Sammir, Mandžikić, Tadić

Međimurje: Čonkaš, Štefulj, Pintarić,  Milardović, Šaranović, Janjetović, Habuš, Bratković, Alviž, Andre Silva Batista, Piškor 

Sudac: Alojzije Šupraha

Gledatelja: 19000

Dea Redžić
Foto: H.P.

Pročitajte više