Dinamo

Dinamo u zadnji čas otkazao presicu o stadionu koji se urušava na ljude

Foto: Index

DINAMO je sazvao izvanrednu presicu danas s početkom u 12 sati, no otkazana je pola sata prije održavanja.

Tema presice trebao je biti stadion Maksimir. Naime, jučer se sa stadiona na kojem igraju Hrvatska i Dinamo urušilo staklo koje je umalo palo na djecu koja su se igrala ispred Maksimira. Pukom srećom izbjegnuta je tragedija.

> FOTO S Maksimira otpadaju stakla, krhotine skoro pale na djecu

Reporter Indexa koji je na Maksimiru čekao početak presice javio je da je portir kazao okupljenim novinarima da se konferencija za novinare povodom teme stadiona odgađa do daljnjeg.

Nazvali smo predsjednika Mirka Barišića koji nam je rekao da ne zna zbog čega je presica otkazana, da je tek došao u klub i da će se kroz par sati znati novi termin presice.

Maksimir - ruglo i prijetnja

Narušena statika tribina stadiona Maksimir stalna je prijetnja posjetiteljima. Penjanje na gornji dio zapadne tribine za lošijeg vremena spada u ekstremni sport, a dijelovi konstrukcije često padaju po prolaznicima.

Dinamo je ispod donjeg dijela zapadne tribine postavio mreže kako netko ne bi nastradao. Apokaliptični prizori oko spomenika korupcije ne promiču nikome tko ga posjeti. Delegati UEFA-e od prošle godine pišu zabilješke, otvaranje gornjeg dijela zapadne tribine predstavlja sigurnosni problem, ali licence su uredno izdane. Potvrdili su nam to u Dinamu, HNS-u i UEFA-i još početkom sezone kada smo postavili pitanje zašto je zapadna tribina i dalje u funkciji ako ne prolazi sigurnosne provjere.
UEFA je Dinamu izdala licencu i za sljedeću godinu, odgovorili su Indexu iz Nyona u listopadu 2018. godine.

"Obavještavamo vas da GNK Dinamo ima licence za odigravanje utakmica Europa lige i Lige prvaka, u kategorijama 2,3, i 4, do polufinalnih susreta."

Za sva ostala pitanja uputili su nas na pravilnik za licenciranje. Da Maksimir službeno zadovoljava standarde i za potrebe reprezentacije, potvrdio nam je Marijan Kustić, direktor HNS-a za infrastrukturu i natjecanje. Gornji dio otvara se samo ako ima potrebe za to.

Kamenje pada po ljudima, a sve licence su u redu

Iako su izdali suglasnost za igranje na ruševini, iz UEFA-e uredno prigovaraju zbog sigurnosti na stadionu pa je Dinamo reagirao postavljanjem mreža.

Licence su svima, čini se, najvažnije. No Maksimir se raspada. Istočna tribina ima narušenu statiku otkako je izgrađena. Oko milijardu kuna, većinom javnog novca, ulupano je u ruglo na kraju grada. Tri Pratera, Camp Nou ili pola Allianz Arene.

Pročitajte više