ruševine maksimira

FOTO S Maksimira otpadaju stakla, krhotine skoro pale na djecu

FOTO S Maksimira otpadaju stakla, krhotine skoro pale na djecu
Foto: Index

PRIJE nekoliko dana pisali smo o tome kako je Maksimir opasan po život, a sad imamo i konačnu potvrdu za tu tvrdnju. Naime, jučer se sa stadiona na kojem igraju Hrvatska i Dinamo urušilo staklo koje je umalo palo na prolaznike i djecu koja su se igrala ispred Maksimira. Fotografija koju posjedujemo je zaista užasna jer je samo pukom srećom izbjegnuta tragedija.

> VIDEO Maksimir se raspada, tribinu drže mreže, beton pada po ljudima

Narušena statika tribina stadiona Maksimir stalna je prijetnja posjetiteljima. Penjanje na gornji dio zapadne tribine za lošijeg vremena spada u ekstremni sport, a dijelovi konstrukcije često padaju po prolaznicima.

Dinamo je ispod donjeg dijela zapadne tribine postavio mreže kako netko ne bi nastradao. Apokaliptični prizori oko spomenika korupcije ne promiču nikome tko ga posjeti. Delegati UEFA-e od prošle godine pišu zabilješke, otvaranje gornjeg dijela zapadne tribine predstavlja sigurnosni problem, ali licence su uredno izdane. Potvrdili su nam to u Dinamu, HNS-u i UEFA-i još početkom sezone kada smo postavili pitanje zašto je zapadna tribina i dalje u funkciji ako ne prolazi sigurnosne provjere.

UEFA je Dinamu izdala licencu i za sljedeću godinu, odgovorili su Indexu iz Nyona u listopadu 2018. godine.

"Obavještavamo vas da GNK Dinamo ima licence za odigravanje utakmica Europa lige i Lige prvaka, u kategorijama 2,3, i 4, do polufinalnih susreta."

Za sva ostala pitanja uputili su nas na pravilnik za licenciranje. Da Maksimir službeno zadovoljava standarde i za potrebe reprezentacije, potvrdio nam je Marijan Kustić, direktor HNS-a za infrastrukturu i natjecanje. Gornji dio otvara se samo ako ima potrebe za to.

Kamenje pada po ljudima, a sve licence su u redu

Iako su izdali suglasnost za igranje na ruševini, iz UEFA-e uredno prigovaraju zbog sigurnosti na stadionu pa je Dinamo reagirao postavljanjem mreža.

Licence su svima, čini se, najvažnije. No Maksimir se raspada. Istočna tribina ima narušenu statiku otkako je izgrađena. Oko milijardu kuna, većinom javnog novca, ulupano je u ruglo na kraju grada. Tri Pratera, Camp Nou ili pola Allianz Arene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara