"Dobar posao" koji su Kek i Rijeka pretvorili u veliki Dinamov debakl

Foto: Hina

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ u ponedjeljak je proglašen najboljim nogometašem hrvatske nogometne lige, što je nedvojbeno najveće priznanje koje je ovaj 25-godišnji Splićanin dobio u karijeri. Za one koji ne znaju, Franko je sin nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca i nogometaša Hajduka Stipe Andrijaševića, koji je u dugogodišnjoj karijeri igrao za Monaco, Celtu i Rayo Vallecano.

Inače, 2016. godina bila je upravo nevjerojatna za Franka. Ukupno je odigrao 24 utakmice, što u dresu Lokomotive, što u dresu Rijeke, upisavši sjajnih 14 golova uz četiri asistencije. Kako je praktički u svim susretima u kojima je nastupio, sudjelovao u barem jednom pogotku svoje momčadi, Andrijašević je ove godine i statistički jedan od najubojitijih veznjaka na Starom kontinentu.

Kako je ovakav igrač kliznuo kroz ruke struci Hajduka i Dinama?

Uistinu je nevjerojatno kako je jedan takav igrač, koji je tijekom svojih prvih pet pravih prvoligaških sezona u 142 utakmice u svim natjecanjima postigao čak 47 golova, kliznuo kroz ruke struci Hajduka i Dinama. Riječ je o brojkama kakve nisu imali brojni napadači i koje ga već sada svrstavaju na osmo mjesto najboljih strijelaca HNL-a posljednje desetljeće, iza Vugrineca, Krstanovića, Kramarića, Čopa, Sharbinija, Ibričića i Sammira.

Iz Hajduka je otišao zbog neimaštine Splićana, ali što se dogodilo Dinamu?!

Iako je ovaj u dvije sezone na Poljudu postigao 14 golova i bio jedan od najboljih igrača, njegov prelazak iz Hajduka u Dinamo za 750 tisuća eura još se nekako i može opravdati, s obzirom na to da je poznato u kakvoj neimaštini žive Splićani. Međutim kako opravdati potez Dinama, koji je Franka nakon 15 golova u dresu Lokomotive prepustio Rijeci za svega pola milijuna eura. Prisjetimo se, Andrijašević je bio dio razmjene u transferu Leškovića.

Dinamov "dobar posao" pretvorio se u debakl

Upućeni su tvrdili kako je Rijeka za Leškovića tražila dva milijuna eura ili milijun i pol plus Andrijaševića, što su na Maksimiru procijenili vrlo dobrim poslom. Ispostavilo se kako je riječ o pravom debaklu. Ne samo da ovaj pod vodstvom Keka igra najbolji nogomet u karijeri, već je s osam prvenstvenih golova jedan od najbitnijih razloga što se Rijeka okrunila naslovom jesenskog prvaka s čak šest bodova prednosti u odnosu na Dinamo.

Andrijašević je novi Kramarić, u Dinamu su već priznali kiks

Nije to prvi put da je Dinamo prepuštanjem igrača Rijeci napravio veliku pogrešku. Dovoljno se samo prisjetiti Kramarića, koji je na Kantridu prešao za milijun eura, da bi nakon 55 golova u 64 susreta potpisao za Leicester za čak devet milijuna eura.

Iako Franko još nije ostvario inozemni transfer, iz Maksimira su već priznali kiks budući da je ovaj veznjak postigao niz odlučujućih golova u pobjedama vodeće momčadi lige ove sezone.

"Andrijašević je naša pogreška. Struka je evidentno pogriješila, to je sada svima jasno", prokomentirao je direktor Dinama Tomislav Svetina. 

Franko mora biti upozorenje Dinamu

Prisjetimo se, otkako je Volpi preuzeo Rijeku i postavio Damira Miškovića za predsjednika, čak sedam igrača prešlo je iz Maksimira na Rujevicu. To su redom Alispahić, Krstanović, Lima, Pokrivač, Tomečak, Kramarić i Andrijašević, a ako se za prvu četvoricu i može reći da se baš nisu snašli, posljednja trojica bila su puni pogodak i veliko upozorenje Modrima za neke buduće dogovore s Riječanima.

Igrač kojeg su godinama podcjenjivali sada je kod Keka na korak od reprezentacije

Što se tiče Andrijaševića, za očekivati je kako će se u bliskoj budućnosti priključiti hrvatskoj reprezentaciji, za koju je do sada upisao samo jedan nastup. Franko je netipičan veznjak s izrazito okomitim kretnjama i nevjerojatnim "nosom za gol", samim time i svakako igrač na kojeg bi Ante Čačić morao računati, pogotovo kada se uzme u obzir da je ovaj od 2006. do 2012. upisao 56 dvoboja u svim nacionalnim selekcijama, postigavši devet golova.

Franka su isuviše predugo podcjenjivali, a njegov uspjeh može i mora biti prava inspiracija za stotine drugih hrvatskih nogometaša koje limitirana struka jednostavno nije uspjela prepoznati kao talente. Zato svi moramo biti zahvalni i Rijeci i Matjažu Keku, jer nam kao rijetko kad, izrazitu kvalitetu domaćeg igrača neće otkriti tamo neki daleki strani klub ili trener, već imamo priliku u HNL-u  gledati kako se razvija u pravog nogometaša.

 

Pročitajte više