Dinamov hit-igrač izludio je hajdukovce. Zbog Jakirovićevog stila počinje s klupe?

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

U SUBOTU je na Poljudu od 19:30 na rasporedu najveći derbi hrvatskog sporta. Hajduk dočekuje Dinamo u utakmici koja bi mogla odrediti prvaka SuperSport HNL-a. Bijeli u ovom trenutku imaju jedan bod prednosti u odnosu na Plave, ali su odigrali i jednu utakmicu više. Vodeća je Rijeka, koja je četiri boda ispred Hajduka.

Oba trenera imaju nekoliko upitnika. Mislav Karoglan neće moći računati na Dinu Mikanovića, Mihaela Žapera i Darija Melnjaka, dok su pod velikim upitnikom Filip Uremović i Ivan Perišić. S druge strane, Sergej Jakirović će momčad morati složiti bez Sadegha Moharramija, Lukasa Kačavende i (vjerojatno) Marka Roga. No, Dinamu se oporavilo nekoliko ozlijeđenih igrača koji bi mogli biti u konkurenciji za derbi, prije svega Martin Baturina i Marko Bulat.

Dinamov trener je u zadnje vrijeme definirao i obranu i veznu liniju, a jedino je upitno tko će startati na krilnim napadačkim pozicijama. Posebno se to odnosi na desnu stranu napada na kojoj su se u dosadašnjem dijelu sezone izmjenjivala dva igrača.

Kaneko neće startati iako je protiv Hajduka briljirao?

Zasad će, čini se, šansu od prve minute tamo dobiti Dario Špikić, koji se vratio u prvu momčad. i Jakirović je zadovoljan njegovom formom. To znači da na terenu od početka neće biti Japanac Takuro Kaneko.

Mogla bi to biti velika vijest za Hajduk i njegovu obranu jer je u onom posljednjem, maksimirskom derbiju, Kaneko bio daleko najbolji igrač Dinama. Statističari su izračunali da su u posljednje četiri godine, do te utakmice, na terenima HNL-a viđena 953 individualna nastupa u kojima je neki igrač sudjelovao u minimalno 15 duela na utakmici.

Grafika: SofaScore

Ono što nije bilo viđeno dotad jest da je pojedinac iz njih izašao s 87 posto uspješnosti. Osim toga je briljirao i u driblingu, a velike probleme s njim je imao Ismael Diallo, koji ga je već na početku utakmice morao nekoliko puta zaustaviti prekršajem. Djelomično i zbog te utakmice, čitatelji Indexa su ga proglasili najboljim igračem prve polusezone.

Špikić bolje odgovara Jakirovićevom tranzicijskom nogometu?

Dvadesetšestogodišnjem japanskom krilnom napadaču u prilog ne idu dvije činjenice. Prva je ona da nije u sjajnoj formi te u SHNL-u na gol ili asistenciju čeka od prosinca, kada je asistirao za jedini gol Dinama protiv Rudeša.

Nakon toga je zabio ključan gol Betisu za prolazak u osminu finala Konferencijske lige, ali mu to nije bitnije podiglo status kod trenera. U utakmicama protiv PAOK-a odigrao je 18 (Zagreb) pa 16 (Solun) minuta.

Osim toga, Jakirović sve češće gradi tranzicijsku momčad, posebno u jakim utakmicama u Europi. S obzirom na to da je Dinamu i bod na Poljudu solidan ulov, ne bi bilo neočekivano da momčad tako postavi i u derbiju. U taktici u kojoj je naglasak na kontranapadima i brzom napadanju prostora Špikić ima prednost.

Šimić: Kaneko mora igrati široko na strani, a ne se uvlačiti u sredinu

"Kaneko je igrač kojega se mora izolirati na stranu jer je jedan na jedan najjači. Tako je igrao krajem prošle sezone i bio je jako dobar. U Dinamo je došao s idejom da se lijevi bek diže visoko gore, on da bude desno i da momčad napada u sustavu 3-5-2", rekao nam je ranije ovog mjeseca Dario Šimić, bivši Dinamov čovjek zadužen za sportska pitanja, koji je radio na dolasku Kaneka, i nastavio:

"Sad se igra drukčije, a lijevi bek Mauro Perković ne sudjeluje toliko u napadu jer nije pravi lijevi bek. To radi Stefan Ristovski i tu Kaneko ulazi u probleme. Ristovski, kojemu je to prirodno, zavlači se Kaneku iza leđa i Japanac mora ulaziti više u sredinu, gdje je puno manje opasan nego široko na strani. Na malom prostoru, s puno igrača oko sebe, Kaneko ne može puno napraviti.

Morat će Dinamo na tome malo poraditi, ali moguće je da je Kaneko malo pao i fizički i psihički jer je, kao i čitava momčad, odigrao jako puno utakmica. Možda mu ne paše uvijek stil igre. U Osijeku su i on i Hoxha, recimo, nakon dobrog ulaska u utakmicu trčali nazad za bekovima i strašno su se puno trošili.

Kad su dobili loptu u noge, nisu više imali snage, a mislim da nije bilo toliko potrebe da se troše u obrani. Ovo je jako teška sezona za Dinamo i nije lako ni treneru ni igračima. Kaneko je pokazao koliko može biti opasan i siguran sam da će se vratiti u formu."

Pročitajte više