Dinamovac i hrvatska zvijezda Bundeslige u užem izboru za prestižnu nagradu

Foto: EPA

NAGRADA Golden Boy dodjeljuje se u posljednjih 15 godina u organizaciji talijanskog sportskog dnevnika Tuttosport. Talijanski list ljetos je objavio listu od 100 kandidata koju je svakog mjeseca skraćivao za 20 imena nakon što su o tome odlučivali glasovi čitatelja.

Većina igrača u finalnom izboru dolazi iz samog vrha Europe, iz elitnih klubova, a to su već etablirana imena poput Kyliana Mbappea, Patricka Cutronea, Mathisa De Ligta te Viniciusa Juniora.

Međutim, ove godine u elitnom društvu su i nama vrlo poznata imena. Među 20 finalno nominiranih su Dinamov Španjolac Dani Olmo i bivši igrač Modrih Josip Brekalo.

Katalonac iz Dinama već nekoliko sezona iskače svojom kvalitetom i sjajnim partijama, a ove sezone trener Nenad Bjelica, između ostalih, i na njemu temelji svoju igru. S druge strane, mladi hrvatski reprezentativac Josip Brekalo konačno je proigrao u Wolfsburgu, a to mu je donijelo i poziv Zlatka Dalića u A vrstu.

Uvjeti da igrač bude kandidat su da je rođen poslije 1. siječnja 1998. godine i da igra u elitnom rangu europskog nogometa. 

Dosad je popis skraćivan glasovima čitatelja, ali sustav se na samom kraju mijenja. Pobjednika će tražiti nakon glasovanja 30 novinara iz 20 europskih zemalja, a u anketi sudjeluju predstavnik engleskog Timesa, španjolske Marce, francuskog L'Equipa, njemačkog Bilda, ruskog Sport-Expressa, portugalske Abole, nizozemskog Telegrafa, talijanskih dnevnika Tuttosporta, Gazzette dello Sport i Corriere dello Sporta... Svaki novinar daje glasove petorici igrača po sustavu: 10, 7, 5, 3 i 1 bod.

Zanimljivo, samo minhenski Bayern od top elitnih klubova ove godine nije dao nijednog mladog igrača u izbor za ovu prestižnu nagradu.

Ovih 20 finalista natječe se u izboru za mladog nogometaša godine:

Phil Foden - Manchester City
Trent Alexander-Arnold – Liverpool

Dani Olmo - Dinamo Zagreb
Diogo Dalot - Manchester United
Kylian Mbappe – PSG
Kelvin Amian Adou – Tolouse
Houssem Aouar – Lyon
Mathias De Ligt – Ajax
Josip Brekalo – Wolfsburg
Patrick Cutrone - AC Milan
Tom Davies – Everton
Éder Militão – Porto
Odsonne Edouard – Celtic
Gedson Fernandes – Benfica
Amadou Haidara - RB Salzburg
Achraf Hakimi – Dortmund
Jonathan Ikone – Lille
Dayot Upamecano - RB Leipzig
Vinicius Junior - Real Madrid
 

Pročitajte više