Dinamu je donio najveće pobjede u povijesti, a sad bi se mogao vratiti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DO KRAJA sezone Dinamu je ostalo još pet utakmica. U zadnja tri kola (Osijek, Slaven, Rudeš) SuperSport HNL-a treba mu pet bodova da matematički osigura naslov prvaka, a 15. i 22. svibnja protiv Rijeke igra utakmice finala SuperSport Kupa. Sezona koja je jesenas djelovala izgubljeno tako bi za maksimirski klub mogla biti jedna od najuspješnijih.

Bude li imao malo sreće, Dinamo bi u Ligi prvaka mogao krenuti od play-offa, zadnje stepenice prije skupina Lige prvaka i između 35 i 40 UEFA-inih milijuna eura. Čim završi ova sezona, novi sportski direktor Marko Marić, koji još nije potpisao ugovor, sa svojim će suradnicima krenuti u slaganje momčadi za sljedeću sezonu.

Mogao bi otići Martin Baturina, pitanje je što će biti s Brunom Petkovićem i njihovi eventualno odlasci uvelike će dirigirati Dinamove poslove u ljetnom prijelaznom roku. Bit će odlazaka, bit će i dolazaka, a moglo bi se dogoditi da Dinamo ovog ljeta pokuša vratiti jednog od svojih najvećih igrača u povijesti.

Mislav Oršić otišao je iz Dinama u siječnju prošle godine u Southampton za šest milijuna eura. Oršić je bio čovjek koji je Hrvatskoj na SP-u u Kataru donio brončanu medalju, briljirao je za Dinamo u europskim utakmicama i transferom u Southampton ispunio je san o igranju u Premier ligi.

Nevjerojatni pehovi

Oršićeva europska avantura rasplela se na nevjerojatan način. U novi klub došao je kad je on bio na dnu Premier lige i čekala ga je grčevita borba za opstanak. Najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti trebao je biti jedan od spasitelja, ali baš kad je došao, Southampton je proigrao i malo se podignuo s dna.

No, uskoro je smijenjen trener, novi Oršića uopće nije doživljavao i, nakon što je klub ispao iz lige, ljetos je tražio novi angažman. I tad se spominjao senzacionalni povratak u Dinamo, ali tadašnje klupsko vodstvo bilo je inertno i Oršić je završio kod bivšeg trenera Nenada Bjelice u Trabzonsporu.

Tamo je također trebao biti jedan od glavnih igrača, ali je na ljetnim pripremama potrgao križne ligamente u koljenu i čitavu sezonu je mukotrpno radio na oporavku. U tome je i uspio i početkom travnja vratio se na teren. Oršić je u zadnjih pet tjedana skupio ukupno 43 minute u šest nastupa, što je i razumljivo s obzirom na tešku ozljedu od koje se oporavljao.

Puno veći problem je što Trabzonspor više nije isti klub kao onaj u koji je došao. Nenad Bjelica, koji je ljetos inzistirao na njegovu dolasku, dobio je otkaz u Turskoj još u listopadu. Trabzonspor je tri kola prije kraja nestvarna 32 boda od drugoplasiranog Fenerbahčea i 38 od vodećeg Galatasaraya, odnosno nije ni blizu Lige prvaka niti ima perspektivu borbe za naslov sljedeće sezone.

Oršić u Trabzonsporu zarađuje oko 1.6 milijuna eura po sezoni, a ugovor ima do sljedećeg ljeta uz opciju produženja, koja je vezana na broj nastupa. Kako doznajemo, Oršić načelno nema ništa protiv povratka u Maksimir ako bi u Dinamu bila povoljna klima za njegov dolazak.

Još nema kontakata

To bi svakako značilo dobar ugovor. Ne nužno kao ovaj koji ima u Turskoj, ali vjerojatno u rangu Brune Petkovića, koji u Dinamu zarađuje oko milijun eura po sezoni. Osim toga, 31-godišnjem Oršiću bi sigurno bilo drago da u svlačionici zatekne barem neke bivše suigrače s kojima je pisao Dinamovu povijest, a to su prvenstveno Bruno Petković, Arijan Ademi, Stefan Ristovski i Josip Mišić.

Izvor: Sofascore

Nikakvi konkretni kontakti još nisu uspostavljeni, ali Oršićev povratak je još ljetos zaintrigirao Dinamovo vodstvo, koje se od tad promijenilo. No, neki ljudi ostali su isti, a nitko u klubu ne bi valjda imao ništa protiv njegova povratka pod uvjetom da je to Dinamu financijski prihvatljivo.

Oršić sigurno ne bi došao u Maksimir sjediti na klupi niti bi ga klub za to plaćao i sigurno bi se dobrim radom i igrama morao nametnuti Sergeju Jakiroviću. Njegova pozicija lijevoga krila bila je ljetos veliki Dinamov problem, a sad se na njoj zagužvalo.

Gabriel Vidović se jako dobro na njoj snašao i njegova posudba iz Bayerna će vjerojatno biti produžena na još jednu sezonu. Luka Stojković se oporavio od ozljede, tu je Arber Hoxha, a postoji i interes za Marka Pjacu, koji bi odmah došao u Dinamo. Pjacu u Maksimiru mogu dobiti za milijun i pol eura, koliko mu iznosi odštetna klauzula.

Njegov dolazak raspalio bi euforiju

Ideja o povratku čovjeka koji je osobno režirao neke od najvećih Dinamovih pobjeda u povijesti (Atalanta, Tottenham, West Ham, Sevilla) sigurno bi razigrala maštu Dinamovih navijača. U Zagrebu vlada euforija oko Dinama i povratak takvog igrača dodatno bi je raspalio.

Puno je pluseva, ali i minusa oko njegova dolaska. Oršić se dokazao kao igrač koji rješava utakmice, ogroman je dinamovac, svlačionica ga voli, a navijači ga obožavaju, osobito nakon izjave da "nema većega kluba od Dinama". No, ne bi bio jeftin, godinu dana nije igrao, već je u 32. godini, a na njegovoj poziciji Dinamo je nagomilao igrače...

Pročitajte više