DINAMO U LIGI PRVAKA

Dinamu prijete druga momčad norveške lige i velikan iz Azerbajdžana

Foto: EPA-EFE

DINAMO će u play-offu Lige prvaka igrati protiv Karabaha ili Moldea pod uvjetom da prođe Ferencvaroš s kojim igra 16. rujna u Budimpešti. 

Hrvatski prvak protiv Mađara igra samo jednu utakmicu, dok bi u eventualnom play-offu Lige prvaka igrao 22. ili 23. rujna prvu utakmicu u gostima, a uzvrat tjedan dana kasnije na Maksimiru.

Budući da je mogao izvući par Young Boys - Midtyjlland ili Crvena zvezda - Omonia, Dinamo je imao dosta sreće u ždrijebu iako oba potencijalna protivnika mora shvatiti maksimalno ozbiljno.

Osim što bi bio naporan put u goste kod Karabaha, koji protiv Moldea igra kod kuće sljedećeg tjedna, Dinamu bi ogled s azerbajdžanskim prvakom mogao biti vrlo neugodan. Riječ je o momčadi koja je apsolutni vladar azerbajdžanskog nogometa te je u zadnje dvije sezone (prošla prekinuta zbog korone) izgubila samo tri utakmice. 

Karabah zapaprio Atleticu u Ligi prvaka

Na putu do 3. pretkola ovogodišnje Lige prvaka Karabah je izbacio makedonski Sileks s 4:0, a u 2. pretkolu je kod kuće bio bolji od Šerifa 2:1.

Bolji poznavatelji nogometa sjetit će se da je Karabah u sezoni 2017./2018. igrao u vrlo jakoj skupini Lige prvaka s Atleticom, Chelseajem i Romom. Bio je zadnji, ali je u zadnjem kolu remizirao s Atleticom i tako ga izbacio iz daljnjeg natjecanja.

Prošle sezone Karabah je ušao u skupinu Europa lige te je osvojio treće mjesto u konkurenciji Seville, APOEL-a i Dudelangea.

Prvenstvo je u Azerbajdžanu počelo pretprošlog vikenda, a Karabah je u 1. kolu pobijedio Sabah 2:0. Riječ je o momčadi sastavljenoj od domaćih igrača s dosta stranaca. Jedan od njih je i naš Filip Ozobić koji u tom klubu igra od 2018. godine.

Puno teži protivnik bio bi Molde kojeg Zoran Mamić i Dinamovi navijači pamte iz kvalifikacija za Ligu prvaka 2015. godine. U prvoj utakmici na Maksimiru Dinamo je poveo golom Henriqueza u 18. minuti, a Norvežani su izjednačili tri minute kasnije. 

Drama u Norveškoj

Iako je Molde imao veliku prednost gola u gostima, Dinamo je u uzvratu u 22. minuti vodio 3:0 nakon što su domaćini na otvaranju susreta promašili penal. Norvežani su u 43. smanjili, da bi u sudačkoj nadoknadi prvog dijela dobili još jedan penal, ali ga je Eduardo obranio.

U 52. minuti dosuđen je i treći penal za domaćine koji je Elyounoussi pretvorio u 2:3, a Molde je u 72. minuti ostao s igračem manje. No, samo tri minute kasnije Hestad je zabio za 3:3 i Dinamo je do kraja susreta opasno živio, ali i preživio te prošao u play-off, gdje je rutinski izbacio Skenderbeu.

Molde je ove sezone u kvalifikacijama u 1. pretkolu pregazio finski KuPS 5:0, a u 2. pretkolu je u gostima bio bolji od Celja 2:1 iako je gubio na poluvremenu. Problem za Dinamo mogla bi biti činjenica što je norveško prvenstvo u punom zamahu, a Molde je trenutačno drugi s deset bodova manje od vodećeg Bodo/Glimta.

Molde je fantastično ušao u sezonu, koja je počela 16. lipnja, te je u prvih devet kola imao osam pobjeda i jedan remi. No, onda je izgubio derbi od nezaustavljivog Bodo/Glimta te mu je forma počela padati pa je upisao tri poraza u sljedećih pet utakmica.

Najbolji igrač ove sezone je nigerijski napadač Leke James koji je u 21 utakmici zabio 11 golova. Molde je momčad sastavljena gotovo isključivo od domaćih igrača s nekoliko stranaca, a vodi je Erling Moe, također Norvežanin.

Pročitajte više