Dinamu se u Europi otvara još jedna šansa kakvu nikad nije imao. Mora biti prvak

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

AKTUALNI prvak Hrvatske Dinamo ima sedam utakmica do kraja prvenstvene sezone u SuperSport HNL-u. Trenutno je drugi na tablici, s pet bodova i jednom utakmicom manje od Rijeke, kod koje još mora gostovati. Plavi se nadaju da će u završnici lige uspjeti potpuno preokrenuti sezonu i uzeti svoju 25. titulu od nezavisnosti i 19. u zadnjih 20 godina.

Osim samog naslova i navijačke satisfakcije, Plavi imaju i dodatan motiv. Naime, nikad nisu bili bliže plasmanu u Ligu prvaka, a to se događa baš u trenutku kada najuglednije klupsko natjecanje ulazi u novi format s nikad više utakmica i nikad bogatijim novčanim nagradama. Ranije danas smo detaljno opisali kako bi mogao izgledati njegov put u Europi iduće sezone, a postoji i još jedna opcija.

Dinamo je u nikad boljoj situaciji, čak i ako mu se ne poklope rezultati ostalih liga

Naime, da bi osigurao direktan plasman u Ligu prvaka Dinamu se trebaju posložiti četiri uvjeta. Mora osvojiti SHNL, a pri tome prvaci svojih država ne smiju biti Šahtar, Slavia Prag i Kopenhagen koji su po europskom koeficijentu bolji od Dinama.

Kopenhagen je u teškoj situaciji, Slavia zaostaje dva boda za Spartom, a najviše šanse da Dinamu pokvari račune ima Šahtar koji predvodi ukrajinsku ligu i velik je favorit za osvajanje. No čak i ako on osvoji naslov, Dinamo bi mogao biti u odličnoj poziciji.

Kako piše Tomislav Globan i Football meets Data na Twitteru, direktan ulazak Šahtara u Ligu prvaka bi oslobodio njihovo mjesto u playoff rundi Lige prvaka. To je velika razlika jer bi Dinamo prema sadašnjem planu počeo od drugog pretkola, dakle dvije runde ranije.

Dinamu se u tom slučaju moraju poklopiti slične stvari, a to je da Slavia i Kopenhagen ne osvoje svoja prvenstva. Kako piše Globan, ovakav scenarij bi Dinamu donio nekoliko jasnih benefita na koje dosad nije mogao računati.

Prije svega se to odnosi na europsku sezonu koja počinje četiri tjedna kasnije, playoff rundu Lige prvaka koja donosi ozbiljan novac, situaciju da se mora proći samo jedan protivnik za plasman u grupe, ali i osiguranu grupnu fazu Europske lige, što znači osam garantiranih utakmica od rujna do siječnja.

Pročitajte više