LIGA PRVAKA

Dječak zvan Munja usprkos Ramosovoj sebičnosti ušao u povijest Reala i LP-a

Foto: Gulliver / Getty Images

O RAIO ili Munja. Tako u Brazilu zovu 18-godišnjeg Rodryga Silvu De Goesa, perolako lijevo krilo. U Santosu, iz kojeg ga je Real kupio za 45 milijuna eura, prozvan je novim Neymarom. Poput još jedne Realove recentne brazilske akvizicije Viniciusa Juniora, također zvanog "novi Neymar", Rodrygo jako podsjeća na tog igrača.

Drugi "novi Neymar" kojeg je Real doveo istisnuo je prvog

Potekli su u istom klubu i Rodrygo je naslijedio njegov broj na dresu, a poput Neymara sjajan je dribler i vješt s loptom. Da u toj usporedbi ima nešto Rodrygo je pokazao u samo dvije utakmice za Real i s tek šest udaraca na gol. Toliko mu je naime trebalo da zabije pet golova s kojima je ušao u povijest Reala, La Lige i Lige prvaka.

Kada je Ronaldo Luis Nazario de Lima 6. listopada 2002. na Santiagu Bernabeuu postigao gol nakon samo 62 sekunde debija za Real protiv Alavesa u petom kolu La Lige i tako postao Realov strijelac najbrže postignutog prvijenca u povijesti kluba, njegov sunarodnjak Rodrygo Silva de Goes imao je godinu i devet mjeseci. Niti 17 godina kasnije Rodrygo je u 71. minuti utakmice protiv Osasune i pobjedi Reala 2:0 na Bernabeuu debitirao za domaćina u šestom kolu La Lige tako što je zamijenio svog "blizanca" Viniciusa Juniora.

U La Ligi je naslijedio pravog Ronalda

U ovoj Realovoj priči sve je brazilsko, pa tako i Casemiro, koji odmah po Rodrygovom ulasku mladom suigraču šalje dijagonalu, a ovaj na lijevoj strani odlično prima loptu prvim dodirom otkako je igrač Reala. Drugim dodirom gura si je u for, trećim lažnjakom šalje čuvara Lilla u pogrešnu stranu, a četvrtim dodirom lijepo savladava golmana Rubena tako što prizemno desnicom šalje loptu u mrežu za konačnih 2:0 i potvrdu Realovog proboja na prvo mjesto. Rodrygo je ovim golom postao i prvi Realov igrač rođen u 21. stoljeću koji je postigao zgoditak.

Brazilski tinejdžer imao je jako težak početak u Realu. Zbog ozljede prepona odigrao je samo jednu utakmicu za Castillu, mladu Realovu momčad, pod trenerom Raulom. Protiv Langrea je izborio penal, ali ga je promašio. I onda je jučer, samo 40-ak dana nakon spomenutog podviga u La Ligi, bilo vrijeme da se u učenik pridruži učitelju i slavnom prethodniku u Ligi prvaka.

U Ligi prvaka postao prvi do Raula

S tri gola u Realovoj pobjedi protiv Galatasaraya 6:0, koja je Rodrygo postigao s 18 godina i 301 danom života, postao je drugi najmlađi strijelac hat-tricka u Ligi prvaka nakon Raula, kojem je to uspjelo s 18 godina i 113 dana.

Munja se tako već u nježnim godinama upisao u povijest i drugog najjačeg nogometnog kontinentalnog natjecanja na svijetu. Još u ožujku prošle godine postao je najmlađi igrač slavnog Santosa koji je nastupio u Copi Libertadores, a istog mjeseca postao je i najmlađi brazilski strijelac u tom natjecanju.

Nakon što se upisao u povijest Cope Libertadores, isto je napravio i u Ligi prvaka

Sebičnost Sergia Ramosa spriječila je Rodryga da još ranije na utakmici protiv Galatasaraya postane drugi najmlađi strijelac hat-tricka u Ligi prvaka. Ali se zato u prvih 14 minuta tog meča utješio time što je najranije u povijesti LP-a zabio dva gola na jednoj utakmici

Golgetersko savršenstvo

Konačno, Rodrygov hat-trick na ovom susretu ipak je po nečemu prvi u Ligi prvaka. S obzirom na Rodrygovu dob te to da je prvi gol zabio ljevicom, drugi glavom, a treći desnicom, postao je najmlađi igrač koji je u LP-u zabio takozvani savršeni hat-trick.

Pročitajte više