Dobio udarac u glavu od suigrača na treningu pa potpisao za 140 milijuna dolara

Foto: Profimedia

DESETAK dana nakon što je dobio udarac u glavu na treningu od suigrača Draymonda Greena, Jordan Poole dobio je i novi ugovor od Golden State Warriorsa, koji bi mu u četiri godine mogao donijeti 140 milijuna dolara. Ne radi se tu o odšteti za pretrpljenu fizičku i emocionalnu bol, nego o produljenju o kojem se dugo pregovaralo.

Štoviše, osim Poolea, istog je dana produljenje potpisao i Andrew Wiggins, koji će za četiri godine uknjižiti 109 milijuna. To znači da su se Warriorsi obvezali isplatiti 249 milijuna dolara kroz sljedeće četiri godine dvojici igrača izvan dugogodišnje osovine Curry-Thompson-Green te da će ih od iduće sezone ionako najskuplja momčad lige koštati gotovo pola milijarde dolara.

Green želi povišicu, a ne može ju dobiti

Greenu na kraju sezone istječe ugovor, odnosno ima opciju da aktivira još jednu godinu za 27.5 milijuna dolara, ali više je puta rekao da želi maksimalni ugovor, dakle povišicu. Ali čak i s tih 27.5 milijuna, ukupna visina plaća u Warriorsima iznosit će 215 milijuna dolara, i to prije nego popune momčad za sezonu 2023./2024.

Na tako visoke plaće ide ogroman porez na luksuz, posebno zato što Warriorsi granicu probijaju godinama pa će samo za 12 pod ugovorima platiti 268 milijuna dolara poreza, odnosno ukupno 483 milijuna. Kad se roster popuni još petoricom igrača, debelo će premašiti pola milijarde dolara.

Poole i Wiggins su budućnost Warriorsa. A Green?

Zato ne čudi što je Greenova sudbina u Warriorsima neizvjesna. Od udarnog trojca, on je prošle sezone jedini pokazao osjetan pad u igri pa je klub teško mogao opravdati njegovu potencijalnu povišicu i prije incidenta na treningu. A hoće li je potražiti na drugom mjestu već idućeg ljeta i kakvu bi mu Warriorsi dali ponudu ako ostane još jednu godinu, može se samo nagađati.

Poole i Wiggins eru nagađanja ostavili su za sobom. Za 23-godišnjim Pooleom je sezona karijere u kojoj je postizao 18.5 poena i fantastično nadomjestio učinak Klaya Thompsona dok se vraćao nakon dvije i pol godine izbivanja. Za to je nagrađen četverogodišnjim ugovorom od 123 milijuna dolara, koji s bonusima može narasti na 140.

Wiggins je s 27 godina u Warriorsima revitalizirao karijeru i bio njihov drugi najbolji igrač u ovogodišnjem finalu protiv Boston Celticsa. Njih dvojica su, pokazuju to novi ugovori, budućnost kluba. To se za Greena ne može reći.

Pročitajte više