DODJELA ZLATNE LOPTE Pobjednik se zna, ali neće doći po nagradu

Foto: Guliver Image/Getty Images

VEČERAS se u Parizu održava dodjela Zlatne lopte, nagrade za najboljeg nogometaša svijeta.
 
Ne dogodi li se senzacija, Zlatnu loptu osvojit će Cristiano Ronaldo. 30-godišnji Portugalac, koji je ove godine osvojio naslov Europskog prvaka i Ligu prvaka, ne dolazi na dodjelu. 
 
S Realom je otputovao u Japan gdje igraju Svjetsko klupsko prvenstvo, a suparnik u četvrtak u polufinalu bit će im Club America.
 
Najprestižniju individualnu nagradu u svijetu nogometa dodjeljuje ugledni magazin France Football, a dobiva je najbolji nogometaš svijeta kojeg biraju 173 novinara širom svijeta. Osim Ronalda, kao najozbiljniji kandidati za nagradu nameću se Portugalčev arhetipski rival Lionel Messi te Francuz Antoine Griezmann, nogometaš Atletica te reprezentativac Francuske, koji je proglašen za najboljeg nogometaša Eura u Francuskoj.
 
Na listi kandidata nalazi se ukupno 30 nogometaša, a ovo je njihov popis:
 
Sergio Aguero (Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), Gareth Bale (Real Madrid), Gianluigi Buffon (Juventus), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Kevin de Bruyne (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus), Diego Godin (Atletico Madrid), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Gonzalo Higuain (Juventus), Zlatan Ibrahimović (Manchester United), Andres Iniesta (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), Robert Lewandowski (Bayern), Hugo Lloris (Tottenham), Riyad Mahrez (Leicester City), Lionel Messi (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Thomas Muller (Bayern), Manuel Neuer (Bayern), Neymar (Barcelona), Dimitri Payet (West Ham), Pepe (Real Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Rui Patricio (Sporting Lisabon), Sergio Ramos (Real Madrid), Luis Suarez (Barcelona), Jamie Vardy (Leicester City), Arturo Vidal (Bayern).
 
France Football dodjeljuje Zlatnu loptu od 1956. Godine (prvi dobitnik nagrade bio je legendarni Englez sir Stanley Mathews), pobjednika su birali europski nogometni novinari, a sve do 1995. laureati su mogli biti isključivo europski nogometaši. Od tada izbor je ograničen na sve nogometaše koji igraju u europskim klubovima, a prvu nagradu u novom formatu preuzeo je Liberijac George Weah, tada nogometaš Milana.
 
Od 2010. u priču se uključila i FIFA te je svoju nagradu ''Najbolji svjetski nogometaš'' za koji glasaju kapetani reprezentacija i izbornici u suradnji s France Footballom spojila sa Zlatnom loptom.
 
Od 2010. do 2015. godine dva su igrača osvajali FIFA-inu Zlatnu loptu (Messi 2010., 2011., 2012. i 2015.) te Cristiano Ronaldo (2013., 2014.), koji je ujedno favorit večerašnje dodjele u Parizu.
 
Dolaskom Giannija Infantina ove godine na čelo FIFA-e na čelo FIFA-e, prekinuta je suradnja između FIFA-e i France Footballa. Stoga, za godinu na isteku ponovno ćemo imati dva izbora, kao i svih ovih godina do 2009.
 
No, FIFA će i dalje nastaviti s praksom nagrađivanja pa će 9. siječnja u Zurichu dodijeliti svoju nagradu za najboljeg nogometaša, nogometašicu, trenera i momčad godine.
 

Pročitajte više