Dogovorili se Svaguša i Torcida - Kodeks konačno usvojen: "Sa srcem sam doša´, tako ću i otić"

NA DANAŠNJOJ skupštini Hajduka došlo je do izmjena Statuta kluba i prihvaćanja Torcidinog kodeksa. Nisu stvari tekle baš glatko kako se po slavljeničkoj atmosferi na koncu skupštine dalo zaključiti.

Isprva su, naime, predloženi samo naslovi devet točaka kodeksa. Torcida je, pak, bezuvjetno tražila da u Statut uđe cijeli sadržaj. Ili tako ili nikako, kazao je Indexu uoči skupštine Žan Ojdanić, predsjednik Torcide.

Nadzorni odbor pojavio se u cijelosti, no gradonačelnik Kerum je zaobišao skupštinu. Umjesto njega na Gripe su došli zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković. Šundov s posebnim zadatkom, kako će se kasnije ispostaviti.

Svagušina inteligencija

Počelo je neugodnim pitanjima predsjedniku kluba Jošku Svaguši. "Nemoć, neznanje... Smanjili ste proračun duplo... Jeste li vi normalni? Jeste li svjesni kakvu ste štetu napravili? Pričate o 22 milijuna kuna minusa, odakle vam pravo lagati dioničare i navijače Hajduka? Nije moguće da ste toliko naivni. Što u klubu radi Fiorentini? Gdje su planski rad, vizija i strategija razvoja? Jel' znate da ne možete nastupiti u svečanom dresu u Europi...", krenula je rasprava vrlo oštro, a postavilo se i pitanje Svagušine inteligencije, koji je izvješće o poslovanju sastavio na dvije strane. 

"Bog je dao Kup, drugo misto i Europu..."

Prozvani Svaguša brzo je reagirao. I pohvalio se inteligencijom. "Ja to šta vi imate napisano, imam sve u glavi", odvalio je predsjednik Bilih. I onda se otvorio.

"Sharbini su bili dobar potez, Hajduk će na njima zaraditi. Doveo sam stranog trenera jer su svi u gradu vikali da menadžeri vode klub. Svi su govorili da triba gurat svoju dicu, i to smo sad napravili. Bog je dao da smo osvojili Kup i drugo misto i da idemo u Europu. Neka mi netko kaže da nisam ispunija šta sam obeća. Ne želim da me itko vrijeđa. Stojim iza svojih poteza, u klubu sam 12 sati dnevno. Od prvog dana tražim red i rad. Fiorentinijevu plaću smo smanjili za 65 posto i stavljen je tamo gdje mu je mjesto. Pod strogom je kontrolom i nadzorom. Ne možeš sve ljude mijenjati preko noći, stare navike je teško promijeniti. Doša sam sa srcem, sa srcem ću i otić... Ničega se ne bojim", branio se Svaguša, burno pozdravljen s desne (Kerumove) strane skupštine. Ona lijeva, Torcidina, nije bila toliko oduševljena.  

Skupština završila pjesmom i rukovanjem Ojdanića i Svaguše

Kodeks je na koncu prihvaćen u cijelosti, i to jednoglasno, a Svaguša unatoč svemu i dalje ostaje na čelu kluba s Poljuda. Kako će to funkcionirati u praksi? Torcida je, može se zaključiti, ipak odnijela značajnu pobjedu jer će se makar novi predsjednik Hajduka birati po kodeksu.

Na kraju se zapjevalo, rukovali su se čak i šef Torcide Žan Ojdanić i Svaguša unatoč tome što su uoči rasprave o kodeksu torcidaši dijelili materijale u kojima točku po točku objašnjavaju zašto vlasnik Bobisa ne može biti predsjednik Hajduka.

Kriza je prilično glatko prevladana. Nakon što je Ojdanić objasnio da u Statut mora biti uvršten cijeli kodeks, Kerumov zamjenik Jure Šundov podržao je Torcidin prijedlog. I tako dobio aplauz. Sa skupštine su svi otišli sretni i zadovoljni. Što sutra nosi? Dokle će trajati ova idila?

Pročitajte više