Dokad će ritam sambe nadglasavati poklič "Mamiću, cigane"?

ČUDAN osjećaj je pratio otvaranje Dinamovog uzvrata protiv Domžala: od Ivankovićeve najavljivane agresije i gospodarenja terenom nije bilo ništa. Štoviše, Koch se u 11. minuti "isplatio" kada je sjajno izvadio zgoditak iz svoje mreže, neprekidno navijanje Boysa je imalo više zlokobno-prkosni prizvuk upućen rasprodaji modrih dobara nego podrške timu, a jedan mali jedva primjetni transparent na istočnoj tribini je plijenio svačiju pažnju.

> Dinamo - Domžale 3:1

> Ivanković: Na Werder idemo sa željom i mišlju da nešto napravimo

> Stojanovič: Oduševljen sam Dinamom i navijam za njega protiv Werdera

> Dinamo je u Sammiru dobio novog Modrića

> Modrić bez komentara o eventualnom prelasku u Bayern

> Slovenski mediji: Domžale nemoćne, eurogol Vukojevića

Opet je sve podsjećalo na prvu utakmicu protiv Khazara i bilo ogledni primjer kako će Dinamova igra izgledati kada ode onaj kojega se sa spomenute plahte pozivalo da ostane. Luku Modrića nije iz igre izvadila samo pozicija defanzivnog veznog koju je večeras u Dinamovom dresu ponovio u neusporedivo slabijem izdanju nego u reprezentaciji, za njegovu odsutnost je zaslužan i milijunski transfer u Bayern čija je realizacija objavljena prije utakmice.

Utakmicu je prelomio Ognjen Vukojević, koji je u prethodne dvije europske utakmice promašio nebrojeno mnogo pokušaja sa poludistance. Ni sada nije zatresao mrežu ali su belgijski suci svejedno pokazali na centar. Sjajna akcija Sammira i Ettoa nakon koje je Vukojević odapeo s ruba 16-erca je podsjetila na 1997. godinu i Vlakovu momčad u kojoj su Cvitanović, Viduka, Marić i Vladimir Petrović upravo povratnim loptama kao što je ova Ettova za Vukojevića, izluđivali europske obrane.

Nakon još jednog Ettovog sjajnog proigravanja sa desne strane, još je malo Maksimir uživao u podsjećanju, ali na nešto novije datuma sa početka desetljeća. Sada je na sceni bio isti glumac, Tomo Šokota, koji je najprije glavom poentirao a potom iz slobodnjaka pogodio spojnicu grede i vratnice.

Obrana i lijeva strana traže klasu više

Pet minuta poslije uslijedio je povratak u stvarnost i razotkrivanje boljke koja je za Dinamove europske ambicije jednako pogubna kao Modrićev odlazak u Bayern: Dinamova obrana.
Zadnji red nije bio na razini momčadi koja želi prezimiti u Europi, jer tamo čuče prepreke većeg kalibra od Ljubijankiča i Zahore.

Dinamovi defanzivci su se i drugu utakmicu zaredom prema Zahori doslovno ponijeli kao prema suigraču. Šut za jedini gol Domžala, kada  je ostavljen sam nedopustivo dugo, se doista nije mogao promašiti, a da je Stojanovič zamijenio uloge i robusnijeg Ljubijankiča turnuo u sredinu, a Zahori dodijelio ulogu druge violine sigurno bismo svjedočili još većem neredu u Dinamovom kaznenom prostoru.

Osim obrane Dinamov problem je i lijevi bok. Konkretno, radi se o Hrvoji Čali. Prodaja Luke Modrića će značiti prelazak s postojećeg sustava 4-2-3-1 na novi 4-4-2 gdje najveći teret "hranjenja" prilično usidrenih napadača, Balabana i Šokote, trebaju podnijeti prije svega bočni igrači. Dok Dinamo na desnoj strani ima Buljata, Ettoa pa čak i "sina vjetra" Mihaela Mikića, na lijevoj strani se nudi jedino Čale čija igra uz svega nekoliko bljeskova nije dovoljna za europske zahtjeve.

Carlos je pokazao da je puno bolji na stoperu koji je njegova prirodna pozicija nego na lijevom boku tako da će to doista biti jedna glavobolja više za Branka Ivankovića.

Uspavanka u drugom poluvremenu

U drugom poluvremenu utakmice, koju su obje momčadi igrale tako da ju što prije privedu kraju, vrijedi izdvojiti tek Sammirovu solo akciju kojom je pokazao zašto važi za igrača "zbog kojeg se kupuje ulaznica", a Carlos je nekoliko minuta poslije njegovog bravuroznog prodora i gola spasio drugi gol kada je loptu izbio nakon što je već savladala Kocha.

Ivanković je, što god govorio, vidio da je pogriješio pa je Modrića u drugom dijelu turnuo prema naprijed gdje je bio mnogo zapaženiji a zanimljiv je bio i njegov eksperiment sa Drpićem kao desnim bekom  i Sammirom kao polušpicom.

Deset minuta poslije kraja utakmice raspoloženi Etto je sam trčao pobjedničke krugove oko stadiona i klanjao se publici koja mu je skandirala tako da nakon hrvatskog reprezentativnog trojca koji Maksimir mijenja europskim arenama, nade u europski Dinamo počivaju na brazilskom triju Sammir - Etto - Carlos.

Zvonko Alač
Foto: Iva Lulić

Pročitajte više