EUROPSKI SUPERKUP

Dokaz: Liverpoolov junak neregularno je obranio penal za osvajanje Superkupa

Screenshot

LIVERPOOL slavi osvajanje europskog Superkupa protiv Chelseaja i neočekivanog junaka, rezervnog golmana Adriana, koji je u petoj seriji Redsima donio trofej obranom penala Tammyju Abrahamu.

Ali snimke nastale prilikom izvođenja odlučujućeg jedanaesterca pokazuju da je vratar Liverpoola bio debelo ispred crte, i to s obje noge, te tako prekršio i novi i stari nogometni zakon o položaju golmana prilikom izvođenja penala.

Prema donedavnim pravilima, vratar je izvođenje penala koji pokušava obraniti morao dočekati s obje noge na gol-crti.

Promjenom pravila koja vrijede od ovog ljeta, vratar barem jednom nogom mora ostati na gol-crti prije nego što ostvari kontakt s loptom poslanom u njegov gol s bijele točke. 

Kako vidite, Adrian je prekršio i to pravilo, koje je ipak blaže prema golmanima koji ne mogu mirno stajati na svojoj crti dok čekaju izvođenje penala. 

Riječ je, dakle, o velikom propustu sutkinje meča Stephanie Frappart, koja je trebala dosuditi ponavljanje udarca. Postavlja se i pitanje gdje je bio VAR jer treba reagirati upravo u situacijama kao što je ova.

To je i napravio tijekom nedavnog SP-a za žene istoj u situaciji. Škotska golmanica Lee Alexander obranila je udarac Florenciji Bonsegundo iz Argentine, ali je pregledavanjem snimke dokazano da je prije toga zakoračila preko crte. 

Argentinka je iz ponovljenog penala pogodila i tako eliminirala Škotsku sa SP-a. 

Pročitajte više