košarka

Dončić potvrdio nastup za Sloveniju u borbi za Olimpijske igre

Foto: EPA

LUKA DONČIĆ ove sezone rastura i jedan je od najboljih košarkaša NBA lige iako mu je tek 20 godina.

Sada ima prigodu to pokazati i u reprezentativnom dresu. Njegov nastup za reprezentaciju Slovenije u kvalifikacijama za Olimpijske igre potvrdio je on sam.

"Igrat ću sigurno", rekao je Dončić američkim novinarima u Chicagu uoči All Star vikenda u NBA ligi.

Slovenija će put do Tokija tražiti kroz kvalifikacije u litvanskom gradu Kaunasu. Jedna reprezentacija osigurat će plasman na Olimpijske igre, a u skupini B igraju još s Poljskom i Angolom. Skupinu A čine domaćin Litva i Venezuela. Po dvije najbolje reprezentacije plasirat će se u polufinale, a pobjednici će igrati za vizu koja vodi u Tokio.

Dončićeva potvrda od velike je važnosti za Sloveniju kojoj neće biti lako izboriti odlazak na OI pokraj Litve na domaćem terenu. Turnir počinje 23. lipnja. 

Podsjetimo, Dončić je bio dio slovenske reprezentacije predvođene Goranom Dragićem koja je osvojila Eurobasket 2017. godine. Fantastično je tada igrao i sadašnji košarkaš Dallas Mavsa. 

Olimpijske igre na rasporedu su od 24. lipnja do 9. srpnja, a mjesto na turniru već su izborili Argentina, Australija, Francuska, Iran, Japan, Nigerija, Španjolska i Sjedinjene Američke Države. Osim u Kaunasu, kvalifikacijski turnir igrat će se i u kanadskoj Victoriji (Grčka, Kina, Kanada, Urugvaj, Češka, Turska), Splitu (Hrvatska, Tunis, Brazil, Njemačka, Rusija, Meksiko) i Beogradu (Srbija, Dominikanska Republika, Novi Zeland, Italija, Portoriko i Senegal). 

Pobjednici kvalifikacijskih turnira kompletirat će sudionike košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Pročitajte više