DONČIĆ, VLADAR EUROPE Osvojio je Eurobasket i neviđeno dominira Euroligom

Foto: Hina

"SLOVENSKI DRAŽEN" mu tepaju, ali ovaj 18-godišnjak u njegovoj dobi ostvaruje podvige kakve nitko prije nije uspio, pa ni onaj po kojem ga zovu.

Luka Dončić nakon triju kola Eurolige najkorisniji je igrač natjecanja najboljih klubova kontinenta i najbolji strijelac, što govore valorizacijski indeks 31,3 i prosjek od 22,6 koševa po utakmici. Dodao je 6 skokova i 3,7 asistencija u prosjeku.
 
Ponovimo još jednom, ovakve brojke nitko do sada nije imao sa samo 18 godina. Dončić je naravno prvi favorit i da kraj sezone dočeka kao MVP Eurolige. 

Kada je riječ o Dončićevim brojkama, zbroj valorizacijskih indeksa mu je 94 i tako viši od minuta u igri (81), što je još jedan pokazatelj koliko doprinosi svakom sekundom na parketu. Naravno, bit će mu teško držati takav prosjek, ali kako ističe Marca, s njim ništa nije nemoguće.
 
Ako bi održao dosadašnji prosjek, srušio bi rekord Dejana Tomaševića koji je tijekom 2000/01. igrajući za Budućnost, sezonu završio s 30,9.

"Sretan sam i sjajno se osjećam kao vođa momčadi", govori Dončić, kao da je riječ o prekaljenom rutineru s desetak sezona vrhunske košarke iza sebe, a ne o klincu koji vodi najtrofejniji europski klub. Naravno, ozljeda Sergija Llulla olakšala mu je preuzimanje dodatne odgovornosti, ali Dončić je prevelika kvaliteta da bi ovisio o tuđoj nesreći.
 
Kako pišu Španjolci, samo njegova prisutnost u momčadi čini Real kandidatom za Final Four i dodaju: "Jedan od glavnih arhitekata slovenskog naslova prvaka Europe protiv momčadi s NBA igračima, Europu želi pokoriti i kao osvajač Eurolige."

Pročitajte više