LIGA PRVAKA

Dostavljač frižidera u šest je godina prošao put od Serie D do gola u Ligi prvaka

Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Guliver

MILAN se sinoć dramatičnom pobjedom kod Atletica u Madridu 1:0 vratio u igru za plasman u nokaut-fazu Lige prvaka. Prvom pobjedom u pet kola izjednačio se sa sinoćnjim protivnikom i došao na bod od drugoplasiranog Porta.

Strijelac jedinoga gola u 87. minuti bio je Junior Messias, 30-godišnji Brazilac kojeg svijet vrhunskog nogometa upoznaje tek ove sezone.

Doselio se u Italiju s obitelji i radio kao dostavljač. Nogomet je igrao tek usput

Messias je do 2011. bio član Cruzeira, a onda otišao u Italiju, ali ne zbog transfera u neki veliki klub, pa ni općenito zbog nogometa. Sa suprugom, sinom i bratom preselio se u Torino, gdje je počeo raditi kao dostavljač frižidera i drugih kućanskih aparata, a u slobodno vrijeme je za gušt igrao za lokalnu amatersku momčad.

Tako je bilo do 2015. kada ga je otkrio bivši nogometaš Torina Ezio Rossi i uvjerio ga da se ozbiljnije uključi u nogomet. Messias je tada prešao kod četvrtoligaša Casale, a zatim je igrao za Chieri i Gozzano, s kojim je 2018. izborio plasman u Serie C.

Ali najveći skok stigao je na ljeto 2019. kada je počeo igrati za Crotone u Serie B i u istoj sezoni mu pomogao da izbori promociju u najjači talijanski nogometni razred. U Serie A se istaknuo s devet golova i četiri asistencije u 36 nastupa, pa ga je zadnjeg dana ovogodišnjeg prijelaznog roka doveo Milan.

S 30 godina debitirao u Ligi i prvaka i nakon 22 minute zabio za ključnu pobjedu

Za jednogodišnju posudbu platio je Crotoneu 2.6 milijuna eura, a idućeg ljeta može ga otkupiti za 5.4 milijuna.

Do sinoć je upisao tek dva nastupa za Milan u Serie A, oba ulazeći s klupe u drugom poluvremenu. U Madridu je debitirao u Ligi prvaka ušavši u igru u 65. minuti kao jedna od četiri istovremene zamjene. Dvadeset i dvije minute kasnije zabio je za pobjedu, bez koje bi Milan već ispao iz kombinacija za nokaut-fazu.

U šest godina, od 2015. naovamo, prošao je put od četvrte, preko treće, druge i prve talijanske lige do najjačeg europskog klupskog natjecanja, u kojem su mu samo 22 minute trebale da postigne prvi gol, k tome još i toliko važan.

Pročitajte više