SPORTSKE MIROVINE

Doznajemo: Davoru Šukeru plaćamo povlaštenu sportsku penziju. Evo koliko nam uzima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DAVOR ŠUKER podnio je zahtjev da mu doživotno plaćamo novčanu nagradu, kolokvijalno nazvanu "sportska mirovina", doznao je Index. 

Zahtjev mu je odobren u Središnjem državom uredu za sport na temelju brončane medalje koju je osvojio kao sportaš na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza i proslavljenom bivšem nogometašu, koji je igrao za neke od najvećih svjetskih klubova te danas uživa u luksuzu, građani Hrvatske će mjesečno plaćati iznos od 2583 kune. 

 

Šuker je 2020. godine podnio zahtjev za priznavanje prava na trajnu novčanu mjesečnu naknadu, potvrdili su nam u Uredu za sport, pri Ministarstvu turizma i sporta. 

"Njegova mjesečna naknada prema Zakonu o sportu iznosi 40 posto prosječne neto plaće iz godine koja prethodi stjecanju prava na trajnu naknadu", stoji u pojašnjenju koje smo primili iz resornog ministarstva.

Do danas je ukupno je 15 nogometaša, osvajača brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Francuskoj 1998. godine ostvarilo pravo na trajnu novčanu mjesečnu naknadu. Kako doznajemo, za trajne nagrade sportašima koji su osvajači olimpijskih i svjetskih seniorskih medalja u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima godišnje plaćamo 22 milijuna kuna, a zasad je na popisu primatelja 218 sportaša. 

Uvela ih je 2013. godine SDP-ova vlada, a ideja je krenula od bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovog tadašnjeg ministra za sport Dragana Primorca. Pravo na trajne naknade polažu osvajači olimpijskih i svjetskih medalja s navršenih 45 godina života, a našim novcem podmiruje ih Ured za sport. Sportske mirovine ne postoje, osim u žargonu. Točnije bi zvučao naziv para-mirovine, dok je formalno riječ o doživotnim nagradama koje poput penzija stižu svaki mjesec i izazivaju mnogobrojne kritike građana koji ih financiraju kroz porezna davanja, dok se mirovinski sustav u Hrvatskoj raspada, a prosječna mirovima iznosi 2800 kuna. S pravom se postavlja pitanje jesu li sportaši koji zarađuju milijune zaslužili postati povlaštena društvena skupina. Uvođenje imovinskog cenzusa jedno vrijeme razmatralo se kao opcija, ali se od nje odustalo. 

Primatelji sportskih naknada mogu bez zapreka ući u radni odnos te podliježu uobičajenim kriterijima za umirovljenje (starost, radni staž i visina plaće). Tako bi Davor Šuker, neovisno o naknadi za medalju, trebao primati i redovnu mirovinu koju je priskrbio svojim radom i uplatama u mirovinske fondove, pod uvjetom da je nešto radio  i plaćao doprinose državi. 

U HNS-u ima plaću od 55 tisuća kuna? 

Davor Šuker nije nam želio otkriti prima li plaću za svoj rad u HNS-u. Prvi čovjek hrvatskog nogometa, član Izvršnog odbora UEFA-e i bivši nogometaš Osijeka, Dinama, Seville, Real Madrida, Arsenala, West Hama i Münchena 1860 na čelu Saveza je od 2012. godine. Često boravi i u Las Vegasu.

U hrvatski nogomet vratio se iznenada 2010. godine, noć uoči izborne Skupštine HNS-a, kao adut Zdravka Mamića u borbi protiv Igora Štimca. Mamić ga je u svom Bentleyju doveo u jedan zagrebački hotel gdje su se održavali izbori za predsjednika HNS-a. Šuker je i danas na poziciji, dok je Mamić bjegunac od pravosuđa, pravomoćno osuđen za tešku pljačku Dinama,

"Radim za nula kuna, ja sam volonter u Hrvatskom nogometnom savezu", tvrdio je Šuker 2015. godine, da bi dvije godine kasnije u medije procurio podatak da je predsjednik ipak zaposlenik u HNS-u te da mjesečno zarađuje između 50 i 55 tisuća kuna neto. 

Iz HNS-a su se tada očitovali izjavom da su pojedinačni ugovori predmet poslovne tajne i zaštićeni osobni podatak te ih pojedinačno neće komentirati. Šukera smo više puta pitali je li volonter ili zaposlenik HNS-a, ali on godinama nije odgovarao na Indexova pitanja te je našim novinarima zabranio dolazak na utakmice reprezentacije. Šuker je izgubio sudski spor koji su podnijeli novinari Indexa, a ukupnu štetu od oko 230 tisuća kuna platio je Hrvatski nogometni savez.

Godinama bio porezni dužnik, Mamiću uplatio milijune za jamčevinu

Od 2016. godine Šuker je bio na listi srama poreznih dužnika zbog duga od 5.9 milijuna kuna. Dug je konačno podmirio 2020. godine, nakon što mu je Poreza uprava upisala zabilježbu na luksuzni penthouse u Opatiji i zaprijetila ovrhom. Iste godine podnio je zahtjev da mu plaćamo sportsku mirovinu.

Tih šest milijuna kuna Šuker je trebao platiti u državni proračun temeljem rješenja Porezne uprave kojim je utvrđeno da 2015. godine nije prijavio dohodak u iznosu od čak 12.8 milijuna kuna.

Te godine predsjednik HNS-a posudio je Zdravku i Mariju Mamiću 12 milijuna kuna da plate jamčevinu za izlazak iz istražnog zatvora. Kako su izvijestili mediji, Porezna uprava je utvrdila da je u toj godini Šuker imao prihode od 600 tisuća kuna.

Zanimljivo je kako se Šuker pokušavao poreznicima dokazati porijeklo spornog iznosa od 12 milijuna kuna koje je posudio Mamićima. Govorio je da se radi o ušteđevini koju je stekao kao profesionalni nogometaš i priložio bogate ugovore koje je sklopio s klubovima za koje je nastupao. Poreznici mu nisu povjerovali jer se nogometom prestao baviti prije više od 10 godina te nije bilo moguće utvrditi koliko je od zarađenog novca u međuvremenu potrošio. Novac nije držao na banci, već kod sebe, pisao je Večernji list pa stoga nije mogao kao dokaz priložiti bankovne izvatke. 

Pročitajte više