Doznajemo: Hrvatska prijavljena zbog povika "Za dom spremni", ustaških zastava i homofobije

Foto: Hina, Index

UEFA je upoznata s diverzantskim akcijama skupine navijača hrvatske reprezentacije, no najteža stavka kazne koju danas iščekuje zbog nereda u St. Etienneu bit će rasizam. Iz FARE-a su za Index jutros potvrdili da su njihovi spotteri u sektorima hrvatskih navijača uočili i prijavili isticanje ustaških zastava, keltskih križeva te izvikivanje homofobnih i ustaških pokliča.

Uefa opet crta Hrvatima

Hrvatski navijači koristili su fašistički pozdrav Za dom spremni, a pretpostavljamo da se homofobija povezuje uz povike HNS pederi. Bakljadu kojom su prekinuli utakmicu izgrednici su popratili masovnim skandiranjem "cigani, cigani" i "HNS pederi". Podsjetimo, uoči utakmice Češke i Hrvatske u St. Etienneu UEFA je hrvatskim navijačima nacrtala i dijelila letke s upozorenjima o ultranacionalističkim simbolima koji su zabranjeni i kažnjivi. Organizatori su stadion oblijepili proglasima o zabrani uporabe ustaških zastava, keltskih križeva i svastike. Pojedinci su ipak uspjeli unijeti arsenal koji je, nažalost, trend na utakmicama reprezentacije Hrvatske. Zbog povika "Za dom spremni" tijekom prijateljskih ogleda protiv Izraela i Mađarske Hrvatska je u svibnju od FIFA-e dobila najtežu kaznu u povijesti: 150 tisuća "švicaraca" te dvije utakmice bez publike. Damir Vrbanović najavio će da će današnja kazna postaviti novi rekord.

Teški recidivisti

Hrvatska reprezentacija zbog UEFA-inih sankcija već odradila dvije utakmice pred praznim tribinama u kvalifikacijama za Euro 2016. (Italija, Bugarska), kvalifikacija za Euro 2020. godine također otvara utakmicom bez navijača, kao i prve dvije domaće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, protiv Turske u rujnu te Islanda u studenom ove godine, trebala igrati bez potpore publike. Hrvatska je recidivist i taj status otegotna je okolnost kod odluke o kazni koju iz Nyona očekujemo iza podnevna.

Pročitajte više