Doznajemo: Zebec je sudio derbi Osijeka i Dinama nakon teške operacije srca

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

DINAMO je dramatično i kontroverzno pobijedio kod Osijeka u derbiju sedmog kola SuperSport HNL-a. Do 87. minute domaćin je vodio 2:1, a onda je Dinamo preokrenuo s dva penala koja je Mario Zebec dosudio na intervenciju VAR-a Ivana Bebeka.

Zebeca na terenu nije bilo godinu dana

Ono što je začudilo, pa i zaprepastilo, ljubitelje nogometa je što je derbi vodio Mario Zebec. Ne samo zato što taj sudac ima burnu povijest s hrvatskim nogometnim velikanima nego i zato što se suđenju elitnih utakmica vratio nakon pauze od čak godinu dana. Prošle sezone sudio je samo jednu utakmicu, i to na početku, u srpnju, meč Osijeka i Slaven Belupa, nakon čega je, kako se činilo, marginaliziran. Do kraja prvenstva nije sudio na terenima, ali bio je u VAR sobi. 

Zašto je toliko dugo pauzirao?

Početkom ove sezone je reaktiviran i dobio je dobre ocjene za vođenje utakmica Rudeš - Osijek 3:4 i Istra - Rudeš 0:0. Odmah zatim povjerenik Ivan Novak povjerio mu je jako delikatnu zadaću, vođenje derbija Osijeka i Dinama. Doznajemo da Zebecov veliki povratak nema veze s time da više nije u nemilosti sudačkih čelnika, nego da je toliko dugo pauzirao zbog operacije srca. I to teške operacije, koju je jedva preživio. Nakon toga se vratio na teren jer je položio sve norme, dakle i testove fizičke spreme. Dva prva meča ove sezone u prvoj ligi sudio je dobro i onda mu je Novak povjerio utakmicu o kojoj se već drugi dan priča zbog sudačkih odluka. 

Penali o kojima bruji Hrvatska

U 87. minuti Osijekov veznjak je na rubu kaznenog prostora skočio visoko te ispruženom rukom blokirao udarac. Zebec nije vidio očito, ali je nakon intervencije iz VAR sobe pregledao snimku i pokazao na penal. Petković je izveo panenku i pogodio za 2:2.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

 

Duboko u sudačkoj nadoknadi susreta Dinamo je dobio još jedan kazneni udarac. Stjopa Mkrtčjan je oborio Dinu Perića, a Zebec je dobio poziv iz VAR sobe kako bi provjerio situaciju. Sve se odužilo, prekid je trajao više od pet minuta, a sudac je potom opet pokazao na bijelu točku, nakon čega je Petković mirno zabio za 3:2 i pobjedu.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Dinamovci su ovakvim raspletom oduševljeni, a igrači, treneri i navijači Osijeka te navijači Hajduka ogorčeni. 

Pročitajte više