GODIŠNJICA TRAGEDIJE CHAPEA Svijet je plakao s njima i divio se njihovom usponu

Foto: Getty Images / Guliver Image

PROŠLO je točno godinu dana od velike sportske tragedije, kada se avion s igračima Chapecoensea srušio u Kolumbiji, a u padu poginula 71 osoba od njih 77.  U nesreći je poginulo 19 igrača brazilskog kluba, koji je putovao u Medellin na finale Copa Sudamericane protiv Atletico Nacionala, a među njima i 21 novinar.

"Dokazi su jasni. Odgovornost za nesreću snose kompanija i pilot zrakoplova," kazao je bolivijski ministar Milton Claros.

Nakon što je za zelenim stolom proglašen osvajačem Copa Sudamericane, Chapecoense je igrao i u Copa Libertadoresu, a nedavno je tri kola prije kraja izborio opstanak u brazilskoj Serie A. 

"Dirnula nas je podrška cijelog svijeta i naših kolega iz lige. Zahvaljujem im na tome, ali Chapecoense ne treba ničiju milost. Sami ćemo se izvući iz ovoga i želimo ponovno biti jaki. Čini mi se da je svaki nogometni navijač u svijetu za svoj drugi klub odabrao baš nas. To nam daje veliku snagu da Chapecoense ponovno bude jak", rekao je predsjednik kluba Ivan Tozzo.

Među preživjelima u nesreći bilo je šest osoba, četiri nogometaša, novinar i stjuardesa, a avion se srušio u planine jer je ostao bez goriva.

Klub je prije osam godina bankrotirao, a zatim uspio preko Serie D (2009.), Serie C (2012.), Serie B (2013.) i Serie A (2014.) stići do finala Copa Sudamericane. Uspio je ujediniti cijeli Brazil koji je navijao za njega u lovu na čudesni naslov južnoameričkog natjecanja.  
 
Dvije utakmice u finalu protiv kolumbijskog Atletico Nacionala trebale su biti vrhunac momčadi, kluba, navijača, grada od 200 tisuća stanovnika... No, sve je nestalo nakon velike tragedije.
 
Među stradalim igračima su Marcos Danilo Padilha, Guilherme Gimenez de Souza, Bruno Rangel Domingues, Marcelo Augusto Mathias da Silva, Lucas Gomes da Silva, Sergio Manoel Barbosa Santos, Filipe José Machado Nascimento, Matheus Biteco Bitencourt da Silva, Cléber Santana Loureiro, Alan Luciano Ruschel, Willian Thiego de Jesus, Tiago Da Rocha Vieira, Hélio Hermito Zampier Neto, Josimar Rosado da Silva Tavares, Dener Assunção Braz, José Gildeixon de Paiva, Ananias Eloi Castro Monteiro, Éverton Kempes Gonçalves dos Santos, Jakson Ragnar Follmann, Arthur Brasiliano Maia, Mateus Caramelo Mateus Lucena dos Santos, Aílton Canela, zatim trener Luiz Carlos Saroli Caio Júnior te predsjednik kluba Sandro Pallaoro.
Nažalost, poginuli su i novinari Victorino Chermont (Fox Sports), Rodrigo Gonçalves (Fox Sports), Devair Paschoalon (Fox Sports), Lilacio Júnior (Fox Sports), Paulo Clemente (Fox Sports), Mario Sergio P Paiva (Fox Sports), Guilher Marques (Globo), Ari Júnior (Globo), Guilherme Laars (Globo), Giovane Klein (RBS), Bruno Silva (RBS), Djalma Neto (RBS), Adré Podiacki (RBS), Laion Espindula (Globoesporte), Rafael Henzel (Rádio Oeste), Renan Agnolin (Radio), Fernando Schardong (Radio), Edson Ebeliny (Radio), Gelson Galiotto (Radio), Douglas Dorneles (Radio)i Jacir Biavatti (Radio).

Tweets about chapecoense

Pročitajte više