Dubai ulazi u ABA ligu. Arapi su mjesto u ligi kupili za 2.5 milijuna eura godišnje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DEVET od 11 članova skupštine ABA lige na današnjem sastanku glasalo je za ulazak Dubaija u natjecanje. Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tako će se pridružiti regionalnoj košarkaškoj ligi od iduće sezone 2024./2025. i biti u njoj do 2026./2027., a postoji i opcija za produljenje suradnje. Čelnici Budućnosti nisu prisustvovali sastanku, dok  Partizan jedini nije glasao za ulazak Dubaija.

Podsjetimo, skupština ABA lige prošli se tjedan nije mogla dogovoriti o ulasku Dubaija, zbog čega je dogovoren novi sastanak. Dubai je bio spreman dati oko 1.5 milijuna eura za jednu sezonu sudjelovanja, odnosno 4.5 milijuna eura za tri godine u ligi. Međutim, vodstvo ABA lige je tražilo više novca i na kraju je ponuda uvećana za milijun eura po sezoni.

ABA liga će se proširiti na 16 klubova

ABA liga trenutno ima 14 klubova, no ulaskom Dubaija bit će proširena na 16. Njih 13 ostat će u ligi nakon ove sezone, a priključit će im se osvajač ABA 2 lige, Dubai i pobjednik doigravanja između posljednjeg kluba lige i finalista drugog ranga regionalnog natjecanja. U natjecanju će maksimalno sudjelovati po šest klubova iz jedne zemlje.

Regionalni mediji pišu da će Dubai možda odigrati jednu sezonu u Eurokupu, nakon čega mu je cilj ući u Euroligu. Uz spomenutih 2.5 milijuna eura po sezoni, Dubai će drugim klubovima u ligi plaćati troškove putovanja i boravka u UAE-u. 

Pročitajte više