Duda Ivković otkrio nepoznate detalje o silasku hrvatskih košarkaša s postolja 1995. godine

Screenshot (Youtube)

DUDA IVKOVIĆ, legendarni srpski košarkaški trener, prisjetio se događaja na Europskom prvenstvu 1995. godine u Ateni.
 
Tada je Jugoslavija u finalu pobijedila Litvu, a trećeplasirana Hrvatska, u kojoj je tada još uvijek bjesnio rat, sišla s postolja uoči proglašenja Jugoslavije prvakom. Hrvatski igrači tada su poručili da ne žele slušati himnu pod kojom se tada ubijalo po Hrvatskoj i BiH.
 
"To Europsko prvenstvo bilo je izravno vezano za političku direktivu", rekao je Ivković, a to je nedavno potvrdio i bivši hrvatski izbornik Aco Petrović koji je rekao da su igrači bili u stalnom kontaktu s tadašnjim državnim vrhom.
 
Ivković je otkrio nekoliko dosad nepoznatih detalja o silasku Hrvatske s postolja.
 
"Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: 'Sad je trenutak da napustimo postolje'. Bili su u svlačionici pored nas. Ne bi to Stojko rekao bez političke direktive. Meni je to bilo smiješno", otkrio je Ivković u razgovoru za Nedeljnik.
 

 
Zanimljivo je bilo i kasnije u hotelu.
 
"Te noći nije bilo spavanja. Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, skoro je već jutro. I vidimo hrvatsku momčad kako gotovo na prstima izlazi, valjda su imali rani avion. Kažem im ja: "Šta je, bre, purgeri, dođite na piće! Šta se šuljate?" Nitko se nije javio..."
 
Aco: Bila je to velika pogreška
 
Nakon tog silaska s postolja, Hrvatska do danas više nije uspjela doći do medalje.
 
"Taj potez nije bio sportski. Bila je to velika pogreška, ali lako je sad pričati, stavite se u ondašnji okvir. Sport treba strogo odvojiti od politike, no onda je nažalost to bilo nemoguće", rekao nam je Petrović ranije u jednom razgovoru. 
 

Pročitajte više