Eduardo i Kurany predvodili bi brazilsku reprezentaciju "stranaca"

BRAZIL je najveći i najpoznatiji izvoznik mladih nogometaša. Posljednjih se desetljeća ustalio običaj da klubovi dovode vrlo mlade nogometaše iz Južne Amerike u svoje redove. Najviše ih dolazi iz Brazila. Svaka, pa i ona najslabija svjetska liga, uključujući i amaterske klubove, imaju svoje Brazilce.

Nakon Ferenca Puškaša, koji je sredinom 20. stoljeća nastupao prvo za mađarsku, a kasnije i za španjolsku reprezentaciju, nogometni savezi počeli su regrutirati strance kako bi ostvarili što bolje rezultate  Goal.com sastavio je idealni sastav zamišljene reprezentacije koja se sastoji upravo od Brazilaca koji brane boje drugih zemalja.

Phan Van Santos (Vijetnam)

Brazilski golman koji je prešao u vijetnamsku ligu i ondje se nametnuo dobrim nastupima. Izborio je poziv za reprezentaciju Vijetnama 2008. godine kao 30-godišnjak.

Marcos Gonzalez (Čile)

Branič koji je kao dvogodišnjak iz Brazila preselio u Čile. Igrao je i u argentinskoj ligi, ali registriran je kao član čileanske reprezentacije za koju je nastupio tek nekoliko puta, ali se nada nastupu na SP 2010.

Marcus Tanaka (Japan)

Jedan od najboljih obrambenih igrača u Aziji. Kao 15-godišnjak odselio je u Japan, gdje je igrao za Hiroshimu i Urawu.

Pepe (Portugal)
Rođen u Brazilu, kao 18-godišnjaka iz Corinthiansa ga je doveo portugalski Maritimo. Prešao je u Porto i napokon u Real Madrid kada je dobio i državljanstvo, te nastupao za Portugal na Euru 2008.

Mehmet Aurelio (Turska)
Rođeni Brazilac, stigao je u Fenerbahče 2003. godine i do danas igra važnu ulogu u klubu, kao i u reprezentaciji Turske s kojom je postigao odličan rezultat na posljednjem Euru 2008.

Marcos Senna (Španjolska)
Rođen u Sao Paulu, ovaj je veznjak godinama igrao u brazilskoj ligi. U Villarreal dolazi 2002. godine i postaje jedan od najboljih igrača lige. Četiri godine kasnije dobio je državljanstvo i sada je aktualni europski prvak sa Španjolskom.

Deco (Portugal)
Odlični veznjak nastupao je za mlade selekcije Brazila, ali je s 19 godina stigao u Benficu, gdje nije odigrao ni utakmicu. Prelazi u Porto i osvaja Ligu prvaka 2003. kada počinje nastupati za Portugal.

Roger Guerreiro (Poljska)
Igrao je za razne brazilske klubove, proveo sezonu u Celti, nakon čega prelazi u Legiju iz Varšave. Nakon dvije dobre sezone dobiva poziv za poljsku reprezentaciju.

Fabio Montezine (Quatar)
Brazilac koji je proveo nekoliko sezona u Italiji  (Udinese, Napoli, Avellino), a 2006. otišao je u Quatar. Državljanstvo je dobio nakon dvije godine i sada je standardni prvotimac.



Kevin Kuranyi (Njemačka)
Odličnom napadaču Schalkea otac je njemačko-mađarskog, a majka panamskog porijekla. On je rođen u Brazilu. Od četiri mogće reprezentacije izabrao je Njemačku u koju je stigao 1997., najprije u Stuttgart, a onda u Schalke.

Eduardo da Silva (Hrvatska)
Napadač Arsenala u Hrvatsku je stigao kao 16-godišnjak. Nakon dvije godine igranja u HNL-u, dobio je državljanstvo i poziv za U21 reprezentaciju. Bio je prvi strijelac kvalifikacija za Euro 2008. za A selekciju za koju je debitirao 2004. godine. Nažalost, teška ozljeda ga je udaljila s nogometnih terena i iz reprezentacije posljednjih godinu dana.

                                    Santos

                   Pepe - Tanaka - Gonzales

                                   Aurelio

       Guerreira - Senna - Deco - Montezine

                           Da Silva - Kuranyi

Pročitajte više