Engleski mediji: Na nas maršira nova zlatna generacija Hrvatske

Foto: EPA, Screenshot: BBC, Guardian, Daily Mail, Daily Mirror, Sun

HRVATSKA je novom dramatičnom pobjedom na penale u nokaut fazi SP-a, u četvrtfinalu nad Rusijom, izborila polufinale s Engleskom u srijedu.

Engleska je polufinale izborila daleko lakše od Hrvatske, pobjedom nad Švedskom 2:0 četiri sata ranije. Engleski mediji, naravno, i dalje neusporedivo veći prostor posvećuju ostvarenju svoje reprezentacije, koja je polufinale SP-a osigurala prvi put nakon 1990.

Ali posvetili su prostor i trileru u kojem je Hrvatska zaslužila dvoboj za finale s njihovom reprezentacijom.

The Guardian piše: "Kada je Rakitić pogodio donji kut ruskog gola, slavlje Hrvata nije znalo granice. Napokon su naslijedili slavnu generaciju iz 1998. koja je došla do polufinala i sada su oni ti koji su se probili tamo. A tu ih čeka Engleska.

Njeni skauti proći će svaki detalj hrvatske igre i svakako primijetiti kako je Zlatko Dalić od početka izostavio defenzivnog veznjaka Marcela Brozovića kako bi s Andrejem Kramarićem imao napadača više. Na sredini je igrao s Modrićem i Rakitićem. Ali u drugom dijelu uveo je Brozovića i gurnuo Modrića i Rakitića naprijed u formaciji 4-3-3. Hrvatska je u drugom poluvremenu kontrolirala sredinu zahvaljujući Modriću.''

BBC navodi da "ova generacija igra zadnje veliko natjecanje zajedno: Realov  Modrić ima 32 godine, Barcelonin Rakitić 30, Juventusov Mandžukić 32, a Interov Perišić 29" te ističe: "Usprkos svim tim zvijezdama nije uspjela dominirati. Protiv ratnički dominantne Rusije nije uspjela dokazati navodno superiornu kvalitetu. Ali Hrvatska je pronašla put, kao i protiv Danske, opet nakon produžetaka i penala." Isti izvor se pita "hoće li Hrvatska imati energije za pobjedu nad Engleskom i tako dokazati da je bolja od generacije iz 1998.", ali ne nudi odgovor, osim ziheraškog "vrijeme će pokazati". BBC je igračem utakmice proglasio Luku Modrića: "Pružio je još jednu sjajnu predstavu i bio pokretač svake dobre akcije svoje momčadi."

Daily Mail upozorava Englesku: "Modrić i njegovi suigrači Engleskoj će biti drukčiji od svih dosadašnjih testova u Rusiji. Od početka će se nametnuti dominantno i pokušati oduzeti igru od Engleske. Kojoj takvo nešto nisu mogle napraviti Švedska, Kolumbija, Panama i Tunis."

Ali Mail ističe da će engleski saveznik biti hrvatski umor: "Hrvatska je psihofizički iscrpljena nakon dva puta po 120 minuta u nokaut fazi i to bi moglo uzeti danak za tri dana."

Daily Mirror piše: "Hrvatska ima novu zlatnu generaciju koja maršira i to zadnjim atomima snage. Otkako su demolirali Argentinu, Hrvati ne uspijevaju ponoviti čaroliju protiv manjih protivnika kao što su Danska i Rusija. Ali usprkos tome izborili su final four. A tamo ih čeka drugo iznenađenje, Engleska. Hoće li Hrvatska otići korak dalje nego u Francuskoj 1998. ili će joj napokon presuditi njena nimalo impresivna forma u nokaut fazi, kada im s druge strane bude najjača momčad protiv koje su do sada igrali?"

Pogledajte što su nam navijači rekli nakon pobjede Hrvatske Kupanje u Manduševcu, slavlje na kipu bana Jelačića i druge ludosti Pogledajte kako je Trg počeo gorjeti nakon pobjede Hrvatske Pogledajte prve kadrove iz svlačionice nakon plasmana u SP

Pročitajte više